Primjena izmijenjenog Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom

Primjena izmijenjenog Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, po osnovu kojeg se ostvaruje pravo na federalni dječji dodatak usvojen je na Domu naroda, a kako je navedeno u samom zakonu, stupa na snagu sutra, dok njegova primjena počinje mjesec dana od stupanja na snagu, odnosno 1. rujna 2024. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zbog velikog broja upita javnosti, posebno korisnika i potencijalnih korisnika federalnog dječjeg dodatka, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koristi ovu priliku da podijeli informacije koje su značajne za sve koji prvi put apliciraju za federalni dječji dodatak ili su u procesu obnavljanja istog.

Naime, od 1. rujna 2024. godine, svi korisnici koji su dobili rješenje o dječjem dodatku prije tog datuma morat će proći još jedan krug revizije, jer se zakon ne može primjenjivati retroaktivno. To znači da zakon ne vrijedi za razdoblje prije početka njegove primjene. Praktično, revizije nema za sve nove korisnike koji ostvaruju pravo na dječji dodatak od 1. rujna 2024. godine, dok će za sve stare korisnike biti potrebna još jedna revizija, nakon čega teče pravo sve do djetetove navršene 18. godine ili prestanka prava zbog poboljšanja ekonomsko – socijalnog statusa obitelji.

Djeca s malignim oboljenjima i invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege ostvarivat će pravo na federalni dječji dodatak od dana ulaska u pravo do punoljetstva, bez obzira na socio- ekonomski status obitelji. Zahtjeve za ulazak u pravo ove dvije kategorije djece roditelji mogu početi podnositi već od sljedećeg tjedna u svim centrima i službama za socijalni rad, a rješenja će se izdavati sa 1. rujnom 2024. godine, shodno propisu o početku primjene ovog zakona.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing