Projektil iz Gaze pao na Egipat, SAD napao mete u Siriji: ‘Ne želimo rat, ali ovo što radi Iran…‘

Projektil iz Gaze pao na Egipat, SAD napao mete u Siriji: ‘Ne želimo rat, ali ovo što radi Iran…‘

Ključni događaji u ratu na Bliskom istoku: U američkim zračnim napadima u Siriji pogođeno je skladište oružja i streljiva, egipatski mediji tvrde: “Šest ozlijeđenih nakon pada rakete na Tabu, Hamas: “U izraelskom bombardiranju poginulo 50 talaca.”

Gotovo polovica izraelskih građana želi odustati od bilo kakve invazije na Gazu, pokazuje najnovija anketa koju je objavio list Maariv.

Na pitanje bi li izraelska vojska trebala odmah započeti kopnenu operaciju širokih razmjera u Gazi, potvrdno je odgovorilo 29% Izraelaca, dok je njih 49% odgovorilo da bi bilo bolje pričekati. Oko 22% ispitanih je neodlučno.

List Maariv navodi da su rezultati u suprotnosti s prošlotjednom anketom koja je pokazala potporu od 65 posto za kopnenu ofenzivu.

Hamas: U izraelskom bombardiranju poginulo 50 talaca

Hamas ne može osloboditi taoce dok se ne dogovori prekid vatre, izjavio je za ruski Kommersant predstavnik izaslanstva Hamasa u Moskvi Abu Hamid. Prema njegovim riječima, Hamas je od prvih dana rata iskazivao namjeru oslobađanja “civilnih zarobljenika”, da im treba vremena da pronađe sve koji su 7. listopada završili u Pojasu Gaze.

Također je rekao da je u izraelskom bombardiranju dosad poginulo 50 osoba, koje su zatočene u napadu 7. listopada.

Abu Hamid je također rekao da samo u mirnom okruženju, koje bi donio prekid vatre, mogu locirati sve zarobljenike koji su odvedeni z Gazi od strane različitih palestinskih frakcija.

Izraelci opet izveli kratki kopneni upad u Gazu, napali ciljeve Hamasa

Palestinski izvori za Al Jazeeru su ustvrdili da su izraelske snage tijekom noći izvele vrlo ograničen upad u predgrađe grada Beit Hanoon, sjeverno od Pojasa Gaze, kao i u izbjeglički kamp al-Bureij.

Izraelski vojni radio također je izvijestio o raciji unutar Gaze, ali nije bilo odmah jasno radi li se o istoj vojnoj operaciji.

Izraelski Haaretz također javlja o upadu u sjever Pojasa Gaze i napad na Hamasova uporišta. Cilj operacije bili su borci Hamasa i sustav protutenkovske obrane.

U američkim zračnim napadima u Siriji pogođeno je skladište oružja i streljiva

U noćnim napadima Sjedinjenih Država na Siriju pogođeno je skladište oružja i streljiva koje koriste policajci Iranske revolucionarne garde i skupine koje podupiru Iran, rekli su visoki američki dužnosnici novinskoj agenciji Reuters.

Nije jasno jesu li iranski državljani ubijeni u udarima, Reuters navodi riječi dužnosnika.

Dva borbena zrakoplova F-16 izvela su napade oko 4:30 ujutro po lokalnom vremenu u blizini Abu Kamala, blizu granice s Irakom, prema dužnosnicima.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ranijem priopćenju da su “usko skrojeni udari odvojeni i različiti” od rata Izraela i Hamasa.

“Ovi precizni napadi samoobrane odgovor su na niz aktualnih i uglavnom neuspješnih napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane skupina koje podupire Iran, a koji su započeli 17. listopada”, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin. “Ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati”, rekao je Austin.

Udari su uslijedili nakon upozorenja Bijele kuće da će Washington odgovoriti na napade na svoje snage u Iraku i Siriji za koje je optužio skupine koje podržava Iran.

Egipatski mediji: Šest ozlijeđenih nakon pada rakete na Tabu

Šest je osoba ozlijeđeno u egipatskom turističkom mjestu Taba na Crvenom moru, koje se nalazi u blizini izraelske granice, nakon što je projektil pogodio tamošnju zdravstvenu ustanovu u petak rano ujutro, objavila je egipatska televizijska postaja Al Qahera.

Prema Al Qaheri, projektil koji je pogodio Tabu povezan je s borbama u pojasu Gaze, koji se nalazi oko 220 kilometara dalje, a gdje se izraelske snage pripremaju na kopnenu invaziju, no nije poznato koja od zaraćenih strana ga je ispalila.

Taba se nalazi odmah preko granice s Izraelom, a u blizini je izraelski grad Eilat.

Od egipatske vlade nema službene potvrde incidenta.

Džamija uništena u smrtonosnom izraelskom napadu zapadno od grada Gaze

Više ljudi je ubijeno i ozlijeđeno u još jednom izraelskom zračnom napadu, koji je također uništio džamiju, prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

U izvješću se navodi da su višestruki udari u zoru u petak pogodili područje u izbjegličkom kampu al-Shati, zapadno od grada Gaze, uništivši stambene zgrade i obližnju Bijelu džamiju.

Prema WAFA-i, pogođeno je i nekoliko drugih ciljeva u blizini grada Gaze, uključujući četvrti al-Zaytoun i al-Shujayea.

Točan broj žrtava nije odmah poznat.

Izvor: Jutarnji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar