PROMJENE U ENERGETICI: Federalno ministarstvo priprema pravilnik o izdavanju energetske dozvole

PROMJENE U ENERGETICI: Federalno ministarstvo priprema pravilnik o izdavanju energetske dozvole

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne I Hercegovine pripremilo je Prijedlog Pravilnika o izdavanju energetske dozvole, piše Hercegovina.info.
Pravilnikom je definirano da energetsku dozvolu investitoru izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u postupku prikupljanja potrebnih dozvola za izgradnju elektroenergetskog objekta za proizvodnju električne energije.
Energetska dozvola nije potrebna za  elektrane čija je instalirana snaga manja od 1 MW, osim za hidroelektrane.
Energetske dozvole ne mogu se izdati za izgradnju hidroelektrana instalirane snage manje od 10 MW, izuzev za hidroelektrane na gravitacijskim vodovodima.
Postupak izdavanja energetske dozvole
Pravilnikom su definirani i kriteriji i postupak za izdavanje energetske dozvole.
Postupak izdavanja dozvole pokreće se na zahtjev podnositelja zahtjeva. Podnositelj zahtjeva za dobivanje dozvole je obavezan da plati jednokratnu administrativnu naknadu za obradu zahtjeva koju propisuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posebnom odlukom i federalnu upravnu pristojbu propisanu Zakonom o federalnim upravnim pristojbama i tarifi federalnih upravnih pristojbi.
Po utvrđivanju potpunosti zahtjeva te ukoliko su ispunjeni kriteriji za izdavanje energetske dozvole, Ministarstvo utvrđuje nacrt dozvole i objavljuje obavještenje za javnost na svojoj internet stranici.  U ovisnosti od broja komentara i dokaza koji su dostavljeni nakon objave Obavještenja, održava se javna rasprava.
Rok za odlučivanje o zahtjevu za izdavanje energetske dozvole je 60 dana računajući od dana potpunosti zahtjeva.
Energetska dozvola izdaje se na 5 godina, a rok važenja se ne može produžiti više od roka utvrđenog u prvobitnoj energetskoj dozvoli. Pravilnikom je utvrđeno i da se u razdoblju važenja, izdana energetska dozvola može prenijeti na treće lice, uz suglasnost Ministarstva.
U tijeku je javni poziv za konzultacije, a svoje komentare, prijedloge i sugestije na tekst Prijedloga Pravilnika svi zainteresirani mogu dostaviti na e-mail: [email protected] sa naznakom Komentari na prijedlog pravilnika o izdavanju energetske dozvole. Nacrt Pravilnika može se pronaći na web stranici Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar