Proračun za kuma

Proračun za kuma

Bosna i Hercegovina napokon je dobila proračun. Točnije, službeno će ga dobiti kada Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvoji ovaj dokument, ali je već sada sasvim jasno kako će se to dogoditi na sjednici u petak.

Piše: Dragan Bradvica

I tako se opet u državi čudesa ono što je u normalnim demokratskim državama stvar rutine predstavlja kao neviđeni uspjeh.

S time da se u normalnim demokratskim državama proračun usvaja krajem godine prije ili u najgorem slučaju početkom godine na koju se proračun usvaja, u tragediji kakva je BiH to se radi krajem srpnja. U hvalisanju ovakvih stvari prednjači sarajevska ‘trojka’ (SDP, NiP, NS), u svemu ih prati dobar dio medija i ‘neovisnih’ analitičara bez trunke kritike.

Kritiku bi zaslužilo samo to što se proračun usvaja tek krajem srpnja, a što tek reći na raspodjelu novca. Opskurni, infantilni i podkapacitirani ‘trojkaši’ i ovaj put su pokazali sav raskoš svog talenta za politički diletantizam. Od samog početka u novoj vlasti ‘trojkaši’ su tu samo da na sve (ne)moguće načine čuvaju svoje fotelje i da predsjedniku Republike Srpske i SNSD-a Miloradu Dodiku i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću glume Djeda Božićnjaka.

Za bh. političku kaljužu Dodik i Čović su ‘stari lisci’, nemjerljivo sposobniji i inteligentniji od horde ‘trojkaša’, politički giganti u odnosnu na političke patuljke. Tako se i ponašaju. Svaki tjedan imamo promjera u kojima ‘trojka’ na uštrb države, naroda i svih žitelja Dodiku i Čoviću isporučuje sve što požele, ali ovdje ćemo se dotaknuti samo primjera kupovine zgrade u Banja Luci za Upravu za neizravno oporezivanja BiH. A zgrada se kupuje, ni više ni manje, nego od Dodikovog kuma Mileta Radišića.

Najprije su opskurni ‘trojkaši’ amenovali 67,5 milijuna maraka prošle godine za ovu zgradu, a onda preko medija bliskih njima plasirali teze kako to nije za zgradu Dodikovog kuma, kako se svi mogu prijaviti na natječaj, kako oni nikada ne rade kontra države, a za nečiji privatni džep. U tome je prednjačio ministar vanjskih poslova BiH i čelnik NiP-a Elmedin Konaković.

I dok je za čovjeka za kojeg se veže čitav niz afera (vjerojatno je najveća ona oko narko-kartela) sve ovo očekivano, jer se njegova politika svodi na to da je pošto, poto u vlasti i da svaki dan ‘pljuje’ samo po SDA i DF, ono zbog čega ova država propada u svakom smislu jeste to što javnost, mediji, neovisni intelektualci sve to šutke prihvaćaju.

Isto tako, Konaković se nedavno hvalio kako su postigli dogovor oko proračuna, kako je to velebno postignuće i kako će on biti veći za oko 40 milijuna maraka. Samoprozvani velikan političke misli je, naravno, ‘zaboravio’ spomenuti kako će tih 40-ak milijuna maraka u džep Dodikovog kuma.

Točnije, u proračunu BiH za 2024. godinu u odjeljku UNO BiH u polju ‘nabavka građevine’ stoji 37.564.000 maraka. Dakle, nakon prošlogodišnjih 67,5 milijuna maraka za zgradu koju će UNO BiH kupiti od Dodikovog kuma, ‘trojkaši’ su i ove godine bez problema odobrili dodatnih 37,5 milijuna maraka. I ne samo to, u javnosti sve prikazuju kao veliki uspeh. Da nije žalosno bilo bi smješno.

Uz čitav niz drugih benefita koje Dodik izvlači od političkih patuljaka još jedna se tiče UNO BiH. Naime, od raspodjele prihoda UNO-a Dodiku ide znatno više nego sljeduje RS jer ‘trojkaši’ ne smiju zucnuti oko pravedne raspodjele novca.

Sam Dodik je u nedavnom intervjuu kazao kako su u vlast uzeli ‘trojku’ koja im je zbog toga dala nebrojene benefite, ali kako još nije vrijeme da govori koje. Dodik će još neko vrijeme isisavati novac, rušiti državu, jačati RS, a onda vjerojatno u javnost plasirati sve dokaze o tome kako je ‘trojka’ dala državu za fotelju. Da nisu i sada za Dodikovog kuma dali novac (a tko zna koliko još za neke druge stvari) Dodik bi im i dalje blokirao sve u zemlji. A toliku moć su mu dali upravo opskurni ‘trojkaši’.

Foto: Ilustracija

Izvor: dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar