PROSVJEDI: ‘Od ove Vlade nije bilo gore’

PROSVJEDI: ‘Od ove Vlade nije bilo gore’

Plaće učitelja u Hercegovini najmanje u FBiH, piše Dnevni.ba. 

Sindikati osnovnih i srednjih škola zajedno sa sindikatom Sveučilišta u Mostaru simbolično su obilježili međunarodni Dan učitelja prosvjednom šetnjom ulicama Mostara.

Organizirana je kao izraz nezadovoljstva zbog toga što Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nije udovoljila zahtjevima sindikata za povećanje plata. Općinski sud u Mostaru je početkom rujna, a nakon postupka kojeg je pokrenula Vlada, najavljeni generalni štrajk proglasio nezakonitim.

“Od ove Vlade nažalost nije bilo gore. Obrazovanje im je na zadnjem mjestu. Od svih deset županija, naše plaće su zadnje ili predzadnje. Plaće ministara i premijerke su najjače, veće nego kod federalnih”, kazao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a.

Nema sluha

Milić napominje kako je s prethodnom vlašću dogovoreno povećanje plaća za 15 posto, ali i da se priča promijenila s dolaskom nove koja, kao kaže, tvrdi da su u dubiozama i da nemaju novca ni za što.

Iz Koordinacije sindikata obrazovanja HNŽ-a ranije su priopćili da Vlada nema sluha za povećanje plaća, unatoč višemjesečnim pregovorima i prosvjedima i štrajkovima upozorenja. Posebno je velik problem neusklađivanje plaća s rastućim životnim troškovima, tako da prosvjetni radnici ne mogu održavati životni standard koji odgovara njihovoj obrazovnoj kvalifikaciji i ulozi u društvu, priopćeno je.

Prosvjedi prosvjetnih djelatnika i zahtjevi za povećanjem traju od jeseni prošle godine. Sindikati obrazovanja su u više navrata tražili povećanje plaća za 15 posto, te isplatu jednokratne novčane pomoći. Iz Vlade je u više navrata priopćeno kako Vlada neće dozvoliti neodgovorno upravljanje županijskim proračunom, kao i da za traženo povećanje prosvjetnim radnicima nema mogućnosti u proračunu.

Predsjednica Vlade Marija Buhač ranije je izjavila da rast poreznih prihoda ne može pratiti povećanje plata koje traže sindikati. Ministar obrazovanja Adnan Velagić kazao je ranije kako je Vladi HNŽ-a stalo da proračun bude stabilan, te da nisu spremni ići u rizik.

Ponuđeno – odbijeno

Iz Vlade je ranije priopćeno kako je sindikatima, između ostalog, ponuđena isplata jednokratne novčane pomoći proračunskim korisnicima u iznosu od 1.000 maraka, te ponuđeno povećanje plata zaposlenim u obrazovanju u iznosu od pet posto. Prosvjednoj šetnji prosvjetara kroz centar Mostara pridružili su se i sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNŽ-a. Međunarodni dan učitelja obilježava se 5. listopada.

Hercegovačko-neretvanska je jedna od deset županija u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. U županijskoj nadležnosti su, pored ostalog, obrazovanje i zdravstvo. U drugom entitetu, Republici Srpskoj, obrazovanje i zdravstvo su u entitetskoj nadležnosti.

Nova Vlada Hercegovačko-neretvanske županije imenovana je 9. studenoga, godinu nakon što su održani opći izbori u listopadu 2022. godine. Čine je Hrvatska demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija koji su koalicijski partneri i na razini entiteta i državnoj, te Stranka demokratske akcije koja je na drugim razinama oporba.

Rezultati izbora održanih 2018. nisu bili provedeni i vlada koju su činili HDZ BiH i SDA je bila četiri godine u tehničkom mandatu.

Izvor: N. K./Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar