Prosvjetni djelatnici započeli generalni štrajk, okupili se ispred Vlade HNŽ u Mostaru

Prosvjetni djelatnici započeli generalni štrajk, okupili se ispred Vlade HNŽ u Mostaru

Sindikat osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije danas je organizirao prosvjed prosvjetnih djelatnika u Mostaru.

Prosvjednom šetnjom prosvjetari žele iskazati svoje nezadovoljstvo zadnjom ponudom Vlade HNŽ.

Naime, Vlada HNŽ-a ponudila je u petak prosvjetarima jednokratnu pomoć u iznosu od 1000 maraka, povišicu od 5 posto koja bi se primjenjivala od 1. siječnja 2025. te vraćanje napredovanja promoviranim mentorima i savjetnicima automatizmom u iznosu od 5 i 8 posto.

prosvjed prosvjetara HNŽ Mostar

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ jednoglasno je odbila ponudu Vlade HNŽ te su odlučili izaći na ulice grada Mostara. Tako se danas okupljaju ispred zgrade Vlade HNŽ kako bi iznijeli svoje zahtjeve.

prosvjed prosvjetara HNŽ Mostar

Poruke Vladi HNŽ

”U ponedjeljak bi nastava trebala početi. Do ponedjeljka ima još vremena. Sjećam se vremena, počinjali smo sa štrajkom u ponedjeljak, zvali su nas u nedjelju popodne da sjednemo da se dogovorimo. Ima još dana za dogovorom, kako do obustave nastave ne bi došlo. Mi smo danas stupili u generalni štrajk i to smo obilježili prosvjednom šetnjom”, kazao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a.

Okupljenima se obratio i predsjednik Koordinacije sindikata HNŽ Dalibor Vuković.

”Drage kolege, velika mi je čast što ste u ovolikom broju izašli pred Vladu. Postoji kolektivni ugovor koji je na snazi, međutim ovo je poruka Vladi HNŽ da ste nezadovoljni svojim plaćama i da moraju učiniti više kako bi vi bili zadovoljni, zadovoljno će biti obrazovanje i zadovoljna će biti naša djeca u budućnosti. Pozivamo ih još jednom, da povećaju svoju ponudu, da se potpiše ugovor s kojim ćete vi biti zadovoljni”, kazao je Vuković.

Zahtjevi prosvjetara

Sindikat osnovnih i srednjih škola HNŽ traži isplatu jednokratne pomoći po odluci Vlade, povećanje plaće za 30 posto, napredovanje u struci, raspisivanje natječaja na neodređeno vrijeme, redovitiju isplatu tužbi, usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom Federacije, usklađenost otpremnina za odlazak u mirovinu i stopostotno bolovanje do 42 dana odsustva.

prosvjed prosvjetara HNŽ Mostar

Ako se Sindikat ne uspije dogovoriti s Vladom, umjesto nastave 9. rujna 2024. godine nastavit će se generalni štrajk.

prosvjed prosvjetara HNŽ Mostar

Iz Vlade HNŽ najavili su konferenciju za medije za danas u 13:30 sati na kojoj će se obratiti predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač i resorni ministar prosvjete Adnan Velagić vezano za aktualnu problematiku generalnoga štrajka prosvjetnih djelatnika u HNŽ-u.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar