Provedene nove istražne radnje na Šćitu, pronađene ljudske kosti iz Drugog svjetskog rata

Provedene nove istražne radnje na Šćitu, pronađene ljudske kosti iz Drugog svjetskog rata

Gradnja galerije i knjižnice u sklopu Franjevačkog samostana Rama-Šćit je u tijeku, ali stvari od početka gradnje ne idu kako treba. Najnovije istražne radnje obavljene su 3. listopada 2024. godine. 

Ranije je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske pokrenulo je postupak protiv Antonije Jozić, županice Požeško-slavonske županije jer je darovala 20 tisuća eura javnog novca fra Andriji Joziću, gvardijanu samostana Rama-Šćit i bratiću njezinom supruga, što je dovelo do sumnje u sukob interesa.

Osim ove donacije, propituje se i donacija Franjevačkom samostanu od 210 tisuća eura iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a čiji gvardijan fra Andrija Jozić  opstruira Dom za stare i nemoćne u koji je i RH uložila pola milijuna eura.

Jozićevoj nije prvi put da bi mogla biti kažnjena zbog kršenja zakona o sprječavanju sukoba interesa, a slučaj se odnosio na neprijavljivanje dara u imovinskoj kartici.

Nacionalni spomenik kulture

Da stvar bude gora, narušene su i mjere zaštite utvrđene Zakonom o provedbi odluka Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika, uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, obzirom da je kulturni krajolik i područje: Franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Šćitu, općina Prozor, proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik se sastoji od ostataka samostanske zgrade iz 1857. godine, oblika i dekoracije eksterijera crkve, pokretnog naslijeđa i kulturnog krajolika. Nacionalni se spomenik nalazi na k.č. broj 5/15/1, k.o. Proslap, općina Prozor, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina, uključujući i prostor II. zone zaštite.

Svi radovi na galeriji i knjižnici urađeni su bez prethodnih preventivnih arheoloških i drugih istraživanja, a franjevci su se oglušili i na ranija upozorenja povjesničara i arheologa, kao i Udruge građana HEREDITAS Prozor-Rama, a koja se bavi očuvanjem kulturne baštine.

Je li na pomolu još jedan kulturocid u Hercegovini

Obzirom da je u sve događaje upućeno i Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije poslali smo upit: “Ima li izjave ili informacije o istražnim radnjama koje su se događale u četvrtak, 3.10. 2024. godine na lokalitetu Šćit, Prozor-Rama?”

U vrlo šturom odgovoru bez informacija o tome koje institucije i iz kojih sve država vrše istražne radnje i detaljnijim rezultatima stoji: “Na lokalitetu Šćit pronađene su kosti ljudskog porijekla, pretpostavlja se II. svjetski rat, provest će se Zakonom predviđena procedura.”

Preostaje vidjeti hoće li se navedena procedura provesti i hoće li biti dostupna javnosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar