Prvi slučaj majmunskih boginja u Europi

Prvi slučaj majmunskih boginja u Europi

Švedska je u četvrtak potvrdila svoj prvi slučaj virusne infekcije mpox (majmunske boginje), što je ujedno i prvi slučaj izvan Afrike, dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) drugi put u dvije godine ovu bolest proglasila globalnom krizom javnog zdravstva.

Osoba se zarazila dok je boravila u dijelu Afrike gdje je velika epidemija bolesti, izjavila je na konferenciji za novinare Olivia Wigzell, glavna direktorica Švedske agencije za javno zdravstvo. Svjetska zdravstvena organizacija oglasila se zbog boginja koje se šire bliskim kontaktom, nakon što se epidemija u Demokratskoj Republici Kongo proširila na obližnje zemlje ozbiljnijom vrstom bolesti.

“Sada smo tijekom poslijepodneva dobili potvrdu da u Švedskoj imamo jedan slučaj ozbiljnije vrste boginja, one koja se zove Clade I”, kazao je ministar zdravstva i socijalne zaštite Jakob Forssmed na konferenciji za novinare. Wigzell je izjavila da je zaražena osoba primila medicinsku njegu i upute u skladu s preporukama zdravstvene agencije.

“Ovaj slučaj je prvi uzrokovan Cladeom I koji je dijagnosticiran izvan afričkog kontinenta. Oboljela osoba također je zaražena tijekom boravka u regiji Afrike gdje postoji velika epidemija mpox Clade I”, kazala je ona, prenosi Reuters.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing