“RAKITNO 8K”: Mlada Posušanka organizira humanitarno-memorijalnu utrku za vječno sjećanje na osam mladih

“RAKITNO 8K”: Mlada Posušanka organizira humanitarno-memorijalnu utrku za vječno sjećanje na osam mladih

Antonija Rezo, 23-godišnja Posušanka, sjećanje na svojih osmoro tragično preminulih prijatelja i sugrađana odlučila je sačuvati organiziranjem humanitarno-memorijalne utrke „Rakitno 8k“, a sve s ciljem da prvi ovakav događaj postane tradicija i da se svijeće za prerano izgubljenim mladim životima nikad ne ugase.

Prošlo je tri godine od nezapamćene tragedije u mjesto Tribistovo na putu za skijalište Blidinje kada je na novogodišnje jutro, uslijed trovanja ugljičnim monoksidom, smrtno stradalo osmero mladih iz Rakitna i Posušja.

Zbog ovog tužnog događaja, kaže nam Antonija, životi mnogih su zauvijek promijenjeni, a sama utrka je nastala nakon podrške obitelji nastradalih i zakazana za nedjelju, 11. kolovoza 2024. godine u 17 sati na stadionu “Zbornjača”. Svi prihodi će biti usmjereni u humanitarne svrhe.

„Na ideju sam došla iz razloga što su mladi iz Posušja ista generacija kao i ja, te dolazimo iz istog mjesta. Studentica sam četvrte godine Kineziologije u Mostaru, te sam vlasnik udruge ‘Rekreativac’ i to me najviše potaklo na razmisljanje da organiziram memorijalnu utrku u njihovu čast. Smatram da je  sport najljepši i najkulturniji  način da se okupe ljudi na jedno mjesto u njihovu čast“, započela je Antonija za Hercegovina.info.

Tako je priča o utrci počela, a odobrenje i pomoć obitelji je bilo ključno u svemu ovom.

„Svjesna sam da će ova utrka mnogima biti prva utrka u životu i to me posebno veseli. Naravno, svjesna sam i da je 8 kilometara zahtjevna ruta za istrčati početnicima, tako da je organizirana i ruta utrka/hod podrške ‘Rekreativac’ u trajanju od 1km. Ova kraća ruta omogućava svima da sudjeluju i odaju počast. Nadalje, ruta ‘Rakitno 8K’ u trajanju od 8 kilometara je nešto veća, te se za nju treba ipak posebno kondicijski pripremiti“, rekla je Rezo.

Humanitarno-memorijalna utrka “Rakitno 8K” je dio bogatog programa ‘Posuškog lita’

„Cilj ove utrke je očuvanje sjećanja na njihovu uspomenu kroz dugi niz godina. Nadam se da ćemo i uspjeti u tome da ovo postane tradicija. Prihodi će biti usmjereni isključivo za troškove organizacije, te u humanitarne svrhe. Ovisno o količini ostatka novca, odrediti će se naknadno kome je pomoć najbitnija, a da mi možemo pomoći“, pojasnila je Rezo.

Ova utrka bit će prva utrka u povijesti održana u Rakitnu, a u općini Posušje prva memorijalna utrka te jedina očekivanja su sve najpozitivnije.

Prvoplasirani u muškoj i ženskoj konkurenciji dobit će novčane nagrade u iznosu od 300 KM, 200 KM i treće mjesto 100 KM, a prijaviti se mogu svi zainteresirani sve do 22. srpnja.

Podsjećamo, u tragediji koja je duboko potresla cijelu Bosnu i Hercegovinu i regiju, živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

“Ova organizacija ne bi bila moguća bez naših sponzora i sa ponosom mogu reći da se sponzori javljaju samoinicijativno što pokazuje važnost ovog događaja. Hvala još jednom obitelji, prijateljima, profesorima kineziologije sa fakulteta u Mostaru, sponzorima, te svim ostalima koji su djelom pomogli u organiziranju ove posebne utrke”, zaključila je Antonija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar