Reformska agenda daleko od Bruxellesa, BiH još dalje od obećanih milijardi

Reformska agenda daleko od Bruxellesa, BiH još dalje od obećanih milijardi

Dok je izvršna vlast usporena i uspavana, obaveze se gomilaju, prilike propuštaju. Reformska agenda za Plan rasta Europske unije još nije spremna za slanje Europskoj komisiji na analizu i ocjenu.

Reformska agenda za Plan rasta na istoj poziciji – neusuglašena i nepotpuna. Daleko od Brisela, a Bosna i Hercegovina još dalje od davno obećanih milijardi maraka. Rokovi postavljani i pomjerani. Svaki put bezuspješno. Velika euforija postepeno je došla do tišine. Gdje je SDA preko premijera četiri kantona agendu zaustavila, tu je i ostala. U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tek je sporedna tema. No, potencijalno rješenje je na stolu:

“Kakav god da je dokument, treba ga poslati pa neka Europska komisija kaže da ne valja. Mi ne znamo ni da li valja ili ne valja jer ga nismo ni poslali. Tu je rješenje”, smatra Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH (Naša stranka).

To bi značilo isključivanje kantona iz procesa usuglašavanja i donošenja odluka. SDA je na to rješenje u startu pozvala vlast jer smatra da Vijeće ministara treba preuzeti odgovornost za izbacivanje dvije reforme iz agende. One ključne: popunjavanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, implementacija njegovih presuda u cijeloj državi, te ukidanje entitetskog veta.

“Nemam nikakav problem jer je to čista nadležnost Vijeća ministara da usvoji Plan rasta i pošalje ga prema EU”, poručuje Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

Ali, neće ići tako lako jer gdje nema kantona i entiteta – nema ni podrške SNSD-a i HDZ-a BiH

Pod maskom borbe za ustavno-pravni poredak, jasno je, čuvaju svoju poziciju i principe jačanja kantona i entiteta, zaobilazeći državu.

“Ako smo postavili pravila na koji način to treba, onda ne možemo reći: sad ćemo narušiti pravila kad meni odgovara. Mislim da treba više otvoriti dijalog s onim kantonima koji su izrazili nespremnost podržati Plan rasta, treba razgovarati i dogovarati”, kaže Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH (HDZBiH).

“Provejavaju neki stavovi da ovaj mehanizam koordinacije otežava kretanje, mi smo apriori stava da je jedino moguće napraviti ozbiljan iskorak ako budemo u potpunosti implementirali mehanizam koordinacije”, istakao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

Dokument do Brisela, očito, neće stići jer rješenja i politička volja nikada nisu u istoj liniji. Tako je Plan rasta umjesto milijardi maraka, reformi i jačanja ekonomije, Bosni i Hercegovini donio još jedan pad jer je vlast obećani novac zamijenila manjkavim reformama koje ne vode nigdje.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar