Republika Srpska “briše” Schmidta iz Službenog glasnika!

Republika Srpska “briše” Schmidta iz Službenog glasnika!

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić najavio je za u srijedu posebnu sjednicu parlamenta na kojoj će biti razmatran Zakon o izmjeni zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Kako je objasnio, ovim će se regulisati da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju odluke visokog predstavnika jer nema legalitet.

Stevandić je na konferenciji za novinare rekao da će se ovim aktom regulisati i nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika.

“Razlog za sve ovo je opravdan jer visoki predstavnik nije imenovan po pravnim normama i nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN. Budući da time nema legalitet, ni njegove odluke nemaju legalitet i u skladu sa ovim zakonom se neće objavljivati u Službenom glasniku Srpske” rekao je Stevandić.

On je istakao da Republika Srpska navedenom izmjenom zakona potvrđuje svoju državotvornost i nastavak politike da su odluke Narodne skupštine najveći zakonodavni okvir u Srpskoj

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je krajem prošle sedmice u Banjaluci kako se ovim “brane interesi Republike Srpske”. Ponovio je tezu o nelegitimno izabranom visokom predstavniku.

“Ako vidimo da se u nekim od ambasada okupljaju “neki eksperti” koji razgovaraju o imovini Republike Srpske, onda mi moramo štititi naša prava. Imovina Republike Srpske je definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine. Činjenica da mi trenutno u Bosni i Hercegovini nemamo legitimno izabranog visokog predstavnika ali čovjek je tu, donosi odluke, mijenja zakone,mi se od tih stvari moramo zaštititi i to je put zaštite interesa Republike Srpske i ništa više” izjavio je Višković medijima.

Kako će to izgledati u praksi

Plan je slijedeći. Predloženim Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku, koji je objavljen u materijalima za 7. Posebnu sjednicu u srijedu, propisaće se da prestaje obaveza da se u „Službenom glasniku Republike Srpske“ objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

“Štetne posljedice koje bi mogle da nastupe nedonošenjem ovog zakona sadržane su u činjenici da visoki predstavnik nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, te da odluke koje donosi neovlaštena osoba ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu i egzistiraju u pravnom sistemu i kao takve proizvode pravne posljedice. Kako bi se spriječila mogućnost objavljivanja takvih odluka pristupilo se donošenju ovog zakona po hitnom postupku” stoji u obrazloženju ovog zakona.

U obrazloženju predloženih rješenje stoji kako je u članu 1. propisano da se u “članu 3. u stavu 1. Zakona briše alineja šesta koja propisuje obavezu da se u „Službenom glasniku Republike Srpske“ objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH i izvršene su korekcije alineje pete. U članu 2. propisano je da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“ stoji na materijalima za sjednicu.

Svejedno je

Poznati advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović kaže za BUKU kako je svejedno šta će oni da urade u tom pogledu.

“Znate zašto? Zato što odluke Visokog predstavnika važe kada ih on objavi, a kada se objavi u zakonu Republike Srpske, onda to znači da su prihvaćene i od domaćih organa. Međutim, prihvatili ih ili ne prihvatili, one su na snazi” kaže Adamović za BUKU.

Na pitanje je li pravno moguće da se zakoni ne objavljuju u službenom glasniku Republike Srpske Adamović odgovara da je pravno sve moguće ali je pitanje da li je to normalno.

“Svako može napisati šta hoće, ali je to pitanje važenja tih zakona. Njih kad Visoki predstavnik objavi, oni važe. Sve odluke Visokog predstavnika važe od onog dana od kada ih on objavi. A domaći organi to mogu prohvatiti ili ne. Imate Zakon o VSTV-u – proglasio Visoki predstavnik, a nekoliko godina kasnije usvojio Parlament” rekao je Adamović za BUKU

Klub za pravdu i red nije dao potpise za sazivanje nove redovne sjednice koja suštinski za građane Republike Srpske neće ništa značiti, ističe za BUKU poslanik ove Liste Đorđe Vučinić

“Gdje ima dima, sigurno da ima i vatre, a ova “genijalna” odluka, po mom mišljenju je uvod u neku od Šmitovih mjera prema vrhu vlasti u Republici Srpskoj. Vjerujem da imaju informacije da im se iz OHR-a nešto sprema, pa su se brže-bolje dosjetili da toliko vremena nakon imenovanja Kristijana Šmita oni po hitnom postupku reaguju, te da zbog te činjenice, navodno, neće objavljivati odluke OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske” kaže za BUKU Vučinić.

Analitičarka Tanja Topić kaže za BUKU da da se ova inicijativa o održavanju sjednice može smjestiti u okvir najava iz kancelarije Visokog predstavnika o izmjenama krivičnog zakonika prema kojem će krivično odgovarati oni koji ne izvršavaju odluke Visokog predstavnika i političkog jednostranog stava uz RS prema kojem se Christianu Schmidtu osporava legitimitet.

“Koliko nam je svima poznato OHR je još uvijek sastavni dio političko- pravnog sistema BiH i zadužen je za sprovedbu Dejtonskog sporazuma, tako da je riječ o svojevrsnom cinizmu političkih autoriteta iz Republike Srpske – istovremeno zaklinjući se u taj isti Dayton vršite udar na ono što vam garantuje postojanje i pri tome po tko zna koji put zloupotrebljavate Narodnu skupštinu RS” kaže ona.

Ucjene, guranje prsta u oko i antagonizam

Na pitanje može li novi zakon o neobjavljivanju Schmidtovih odluka dodatno radikalizovati političku situaciju u zemlji, Topić kaže kako je radikalizacija konstanta političkih prilika u zemlji, koja je utemeljena na politikama ucjena, guranja prsta u oko, antagonizama kako između domaćih aktera tako i na relacijii prema međunarodnim akterima.

“Sasvim sigurno da se i ovom akcijom zateže omča oko vrata. Jedino u ovom trenutku ne znamo oko čijeg kao i cijena koja će biti plaćena. Do sada smo imali zaključke koji su bili neobavezujući, završavali o prašnjavim ladicama-sada je ta provokacija podignuta na viši nivo – zakona i to je ono što dodatno radikalizuje prilike. Možemo se samo zapitati da li je to onaj optimizam odnosno zamah kojim su nas bombardovali pojedini domaći i međunarodni zvaničnici” zaključuje Topić za BUKU.

Prema nezvaničnim saznanjima BUKE, OHR bi se trebao oglasiti po ovom pitanju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar