“RODITELJI ZA RODITELJE: “Ključna je podrška svih aktera za izgradnju inkluzivnog centra”

“RODITELJI ZA RODITELJE: “Ključna je podrška svih aktera za izgradnju inkluzivnog centra”

Udruženje građana “Roditelji za roditelje“ uputilo je javnosti 21. rujna 2024. godine priopćenje koje donosimo u cijelosti:

SINERGIJA ZAJEDNICE ZA BOLJU INKLUZIJU
KLJUČNA JE PODRŠKA SVIH AKTERA ZA IZGRADNJU INKLUZIVNOG CENTRA U JABLANICI

Udruženje građana „Roditelji za roditelje“ Jablanica kroz kampanju „Budi mi prijatelj“ se već nekoliko mjeseci zalaže za izgradnju inkluzivnog centra u ovoj općini.

Ova inicijativa ima za cilj da obezbijedi potrebnu podršku djeci sa poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama. Naime, osnivanjem prvog centra ovakvog tipa u Jablanici, koji bi bio mjesto podrške kako za djecu tako i za roditelje, stvorili bi se preduslovi za rast, razvoj djece sa poteškoćama u razvoju te učenje kroz igru u inkluzivnom okruženju.

Za izgradnju inkluzivnog centra, između ostalog neophodna je podrška i lokalne vlasti, te je zbog toga udruženje građana održalo sastanke sa načelnikom Jablanice, ali i vijećnicima u Općinskom vijeću Jablanice.

Na održanim sastancima iskazana je podrška za iznalaženje najboljeg i najprihvatljivijeg rješenja

Osim toga, upriličene su posjete i drugim inkluzivnim centrima i uspostavljena saradnja na obostrano zadovoljstvo, i tom prilikom su razmijenjena dragocjena iskustva i najbolje prakse koje će pomoći u oblikovanju i ostvarenju ideje budućeg centra.

„Vjerujemo da su ovi razgovori postavili temelj za dalju saradnju, uz naglasak na važnost inkluzivnog pristupa koji će obuhvatiti sve aspekte razvoja naše zajednice. Razvijanje mreže podrške kroz saradnju sa lokalnim organizacijama i stručnjacima ključno je za uspjeh. Svaka inicijativa koja se preduzme u ovoj oblasti treba biti osmišljena sa fokusom na potrebe djece i njihovih porodica. Na taj način možemo osigurati da svi članovi naše zajednice imaju jednake mogućnosti za rast i razvoj“, poručuju iz udruženja građana „Roditelji za roditelje“ Jablanica.

Sinergija zajedničkih napora svih aktera, općinske uprave, građana i civilnog društva je ključna za stvaranje inkluzivnog okruženja koje će omogućiti djeci sa poteškoćama u razvoju da ostvare svoj puni potencijal.

Kontakt osoba za više informacija o kampanji:
Edina Husrep, koordinator projekta
Broj telefona: 060/31 62 062
Mail adresa: [email protected]

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih inicijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar