Rudari idu u nove prosvjede

Rudari idu u nove prosvjede

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine po svemu sudeći neće postupiti po nalozima Vlade FBiH prema kojima se traži da se ispuni sporazum potpisan 3. srpnja 2023. godine između Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica i uprave ovog poduzeća.

“U EPBiH su stigla dva naloga, od premijera FBiH Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića. Premijer je poslao konkretan dopis za razliku od Lakića koji je ostao nedorečen, preporučivši da se otklone određene nejasnoće iz sporazuma koji su potpisali Sindikat i uprava rudnika. Moram upozoriti Nikšića da se plaća ne može isplatiti s računa EPBiH, to je jednostavno protuzakonito. Ukoliko se bude insistiralo na tome, neka Vlada FBiH promijeni upravu EPBiH jer ova se sigurno neće upuštati u radnje koje su protuzakonite”, kazao je za Faktor Admir Andelija, ravnatelj EPBiH.

Prosvjed

U razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH kazano nam je da i njihove informacije upućuju da će iz EPBiH dobiti negativan odgovor, što znači da rudari RMU Zenica neće dobiti plaću za lipanj i topli obrok.

Istakli su da će nastaviti borbu za svoja zakonom predviđena prava, a najvjerojatnije će u utorak održati prosvjede pred zgradom EPBiH u Sarajevu.

Podsjećamo, tridesetak rudara zeničkog pogona Raspotočje, koji su od utorka, u 15 sati, protestirali u jamama zbog neisplaćene plaće i toplog obroka, jučer poslijepodne prekinuli su štrajk pod zemljom.

Mala proizvodnja

Nešto ranije ravnatelj RMU Zencia Mensur Hukić kazao je da je osnovni razlog neisplate plaće radnicima neispunjenje plana proizvodnje.

“Ostvarena proizvodnja u mjesecu lipanj bila je 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec. Ostvaren je prihod od svega 396 tisuća maraka, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza. Ključni razlog ove male proizvodnje i prihoda je radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk koji je u junu trajao pola mjeseca”, navodi Hukić.

Osim male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 maraka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar