RUKOVODSTVO SKUPŠTINE HNŽ PREKRŠILO POSLOVNIK: Zahtjev 1/3 zastupnika da se raspravlja o nepravilnostima u radu županijskih institucija nije realiziran

RUKOVODSTVO SKUPŠTINE HNŽ PREKRŠILO POSLOVNIK: Zahtjev 1/3 zastupnika da se raspravlja o nepravilnostima u radu županijskih institucija nije realiziran

Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazuju na kršenje Poslovnika Skupštine HNŽ od strane Predsjedavajućeg Skupštine HNŽ i njegovih zamjenika.

Naime, početkom maja 1/3 zastupnika Skupštine HNŽ je od rukovodstva Skupštine HNŽ zatražilo zakazivanje tematske sjednice u lipnju 2024. godine na kojoj bi se raspravljalo o Programima mjera za otklanjanje uočenih nepravilnosti i statusu preporuka revidiranih institucija.

S obzirom na to da je od inicijative prošlo više od dva mjeseca, a da sjednica još uvijek nije zakazana, prekršen je Poslovnik Skupštine HNŽ.

Član 49. Poslovnika Skupštine HNŽ propisuje da je Predsjedavajući Skupštine dužan sazvati sjednicu Skupštine ako to traži 1/3 zastupnika, Kolegij Skupštine ili oba zamjenika predsjedavajućeg zajedno. U slučaju da predsjedavajući ne sazove sjednicu Skupštine u roku od sedam dana od dana kada to od njega zatraži Kolegij Skupštine, zamjenici predsjedavajućeg ili 1/3 zastupnika, sjednicu mogu sazvati zamjenici predsjedavajućeg, koji također to nisu učinili.

Nedopustivo je da rukovodstvo Skupštine HNŽ krši Poslovnik pogotovo imajući u vidu da je u pitanju izuzetno važna zastupnička inicijativa za uspostavu nadzora nad procesom otklanjanja nepravilnosti i slabosti u radu županijskih institucija. Inicijativa zastupnika se odnosila na revizorske izvještaje za 2022. godinu za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, Ministarstvo finansija HNŽ i Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Međutim, u toku ove godine će biti objavljeni revizorski izvještaji i za Hercegovačko – neretvansku županiju i Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” Mostar. Ovo je posebno značajno imajući u vidu da su u pitanju institucije koje koriste javni novac i koje su izuzetno važne za građane ovog kantona. Realizacijom revizorskih preporuka institucije otklanjaju slabosti i nepravilnosti u radu što doprinosi odgovornijem trošenju javnog novca i kvalitetnijim uslugama za građane ovog kantona.

Koliko je važno da Skupština HNK preuzme veću nadzornu ulogu nad implementacijom revizorskih preporuka od strane revidiranih institucija potvrđuje i činjenica da se veliki broj preporuka ponavlja iz godine u godinu. Za 2022. godinu, ukupan postotak ponovljenih preporuka iznosi 43%, što ukazuje na to da institucije nastavljaju raditi sa nepravilnostima.

Zbog svega navedenog pozivamo nadležne u HNŽ da zaustave kršenje Poslovnika Skupštine HNŽ koji je temelj rada parlamentarnih institucija te stabilnog i funkcionalnog demokratskog sistema. Nedopustivo je da rukovodstvo Skupštine HNŽ ima takav odnos prema Poslovniku i zastupničkim inicijativama koje imaju za cilj zaštitu javnog novca i unapređenje kvaliteta života građana.

Važno je reagirati pravovremeno i sa mjerama koje su ključne za očuvanje povjerenja javnosti u parlamentarni proces i poštivanje demokratskih načela.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar