Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dvije ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tijekom razgovora s američkim senatorima.

Zelenskij je priopćio kako je trenutno ugrožen treći objekt, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara sjeverno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsijedali tijekom današnjeg dana, prenosi AP. Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Europi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

Tehnički sigurnosni sustavi nisu oštećeni, i razine radijacije su i dalje normalne u elektrani u Zaporožju, prema nuklearnom regulatoru zemlje, priopćila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Dva od šest reaktora u elektrani, najvećoj u Europi, trenutno rade nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom, navela je IAEA. Ukrajina ima četiri nuklearne elektrane sa ukupno 15 reaktora, navodi AP.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar