• Rusi optužili Ukrajince za napad na ruski grad Belgorod: ‘Gori skladište nafte, stanovnici su evakuirani’
  • Rusi optužili Ukrajince za napad na ruski grad Belgorod: ‘Gori skladište nafte, stanovnici su evakuirani’
  • Rusi optužili Ukrajince za napad na ruski grad Belgorod: ‘Gori skladište nafte, stanovnici su evakuirani’

Rusi optužili Ukrajince za napad na ruski grad Belgorod: ‘Gori skladište nafte, stanovnici su evakuirani’

Bitke u Ukrajini se i dalje vode na brojnim područjima. Danas je 37. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska želi zadržati svoju prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini, objavio je u petak ukrajinski glavni stožer. Generali su govorili o pokušajima Rusije da uspostavi vlast u okupiranim regijama Donjeck, Lugansk, Zaporižje i Herson.

Britansko ministarstvo objavilo je kako Rusija prebacuje svoje snage iz Gruzije kako bi pojačala intenzitet invazije na Ukrajinu.

Ključni događaji

Ukrajinske snage izvijestile su da se nastavlja djelomično povlačenje ruskih snaga iz sjevernog Kijeva prema granici s Bjelorusijom

Britansko ministarstvo obrane navodi da su ukrajinske snage ponovno zauzele sela južno od Černihiva

Regionalni guverner ruskog grada Belgoroda optužio je ukrajinske vojne helikoptere za napad na skladište nafte

Volodimir Zelenski rekao je da je dvojici generala oduzeo vojni čin Ukrajina bi trebala dobiti “super modernu” vojnu opremu iz SAD-a i Velike Britanije

Ukrajina tvrdi da su sve ruske trupe koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilu napustile to područje Ruske snage u četvrtak su zaplijenile 14 tona humanitarne pomoći iz autobusa koji su išli za Melitopolj

Tijek događaja

7:58 –  Maltežanka Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, objavila je u četvrtak navečer na Twitteru da je “na putu za Kijev”. “Ja sam na putu za Kijev”, napisala je na engleskom i ukrajinskom, uz ukrajinsku zastavu i poruku potpore toj zemlji. Uz to je dodala fotografiju ispred vagona. Metsola, koja je izabrana za predsjednicu Parlamenta 18. siječnja, nije dodala nikakve detalje. Kada stigne na destinaciju, bit će prva dužnosnica neke europske institucije koja je stigla u glavni grad Ukrajine otkad je počela ruska invazija.

Kijev su posjetili 15. ožujka premijeri Poljske, Češke i Slovenije kako bi pokazali solidarnost s Ukrajinom

Rusija je u četvrtak zabranila ulazak na svoj teritorij europskim dužnosnicima i većini eurozastupnika, kao reakciju na sankcije uvedene Moskvi. Ruska diplomacija nije objavila popis osoba koje su obuhvaćene tom mjerom, ali je rekla da je o tome informirala europsko predstavništvo u Moskvi.

7:40 –  Britansko ministarstvo obrane objavilo je obavještajne podatke o situaciji u Ukrajini. U njemu se navodi da su ukrajinske snage ponovno zauzele sela Sloboda i Lukašivka, koja se nalaze južno od Černihiva, i nastavile s uspješnim, ali ograničenim protunapadima istočno i sjeveroistočno od Kijeva. Ministarstvo obrane je dodalo da su i Černihiv i Kijev još uvijek izloženi zračnim i raketnim napadima unatoč ruskim tvrdnjama o smanjenju svoje vojne aktivnosti u regiji, javlja Sky News.

7:38 – Ukrajinske snage izvijestile su da se nastavlja djelomično povlačenje ruskih snaga iz sjevernog Kijeva prema granici s Bjelorusijom. “Ruske snage su sa sobom ponijele i opljačkanu imovinu. U nekim područjima koja su okupirale ruske snage od ukrajinskih tvrtki tražilo se da posluju u ruskim rubljama. Ukrajinske snage uništile su tri tenka, dva oklopna vozila, dva vozila i dva topnička sustava. Oborili su i bespilotnu letjelicu (UAV) ‘Orlan-10”, stoji u izvješću. BBC nije neovisno provjerio ove tvrdnje.

7:30 – Ruske snage u četvrtak su zaplijenile 14 tona humanitarne pomoći iz autobusa koji su išli za Melitopolj u južnoj Ukrajini, izjavila je Irina Vereščuk zamjenica ukrajinskog premijera. Rekla je da su hrana i lijekovi bili utovareni u 12 autobusa.

7:22 – Rusija je obećala da će danas otvoriti rutu za evakuaciju između opkoljenog grada Mariupolja i Zaporižja. Procjenjuje se da je  170.000 ljudi ostalo zarobljeno u Mariupolju koji se tjednima suočava s bombardiranjem.

7:05 – Ukrajina bi danas trebala evakuirati desetke tisuća civila koji su još uvijek zarobljeni u opkoljenom gradu Mariupolju. Ruske snage zadržale su u četvrtak kolonu od 45 autobusa na putu prema gradu. Provjerene snimke dronom iz unutrašnjosti Mariupolja zabilježile su razmjere katastrofe. Grda je potpuno uništen.

6:58 – Protiv ruske vojske pokrenuto je 3.457 kaznenih predmeta, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo

6:46 – Regionalni guverner ruskog grada Belgoroda optužio je ukrajinske vojne helikoptere za napad na skladište nafte u gradu. Vjačeslav Gladkov je u petak ujutro na svom Telegram kanalu rekao da su požar izazvali zračni napadi dvaju ukrajinskih helikoptera. Ranije je rekao da su dvije osobe ozlijeđene, ali da nisu životno ugrožene. Stanovnici obližnjih ulica evakuirani su dok vatrogasci gase požar. Belgorod se nalazi sjeverno od granice s Ukrajinom, javlja BBC.

6:40 – Ruska novinska agencija RIA citirala je ruskog dužnosnika ministarstva vanjskih poslova koji je rekao da zemlja neće tražiti od Europske unije da ukine sankcije. Nikolaj Kobrinets, šef odjela za europsku suradnju u ministarstvu, rekao je da Kremlj ima dovoljnu “maržu sigurnosti” i da se sankcije neće ukidati. “Europska unija nije centar svemira”, rekao je Kobrinets.

6:10 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je dvojici generala oduzeo vojni čin, dodajući da ih je “nešto spriječilo da utvrde gdje je njihova domovina” i da su “prekršili svoju vojnu prisegu na vjernost ukrajinskom narodu”. Zelenski je rekao da je jedan od generala bio na čelu unutarnje sigurnosti u SBU, glavnoj obavještajnoj agenciji, dok je drugi bio šef SBU u Hersonu, prvom većem gradu koji je pao u ruke Rusa. Nisu navedeni drugi detalji o generalima ili njihovoj sudbini, piše Sky News.

6:00 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da je situacija na jugu i regiji Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Mariupolja. “Bitke su pred nama. Još uvijek moramo ići težim putem kako bismo dobili sve što želimo”, rekao je u kasnonoćnom video obraćanju, prenosi Reuters. Vojni zapovjednik Kijeva Mikola Žirnov priopćio je u četvrtak kasno navečer da se situacija u glavnom gradu Ukrajine donekle ublažila.

No, borbe su se, dodaje, nastavile na periferiji grada

Žirnov je naglasio da se civilna infrastruktura obnavlja i napomenuo da je u četvrtak bilo mirno te da ukrajinska vojska i službe spašavanja “čiste i razminiraju oslobođena područja”. Ipak pozvao je stanovnike Kijeva da budu oprezni i slušaju upozorenja o zračnim napadima, javlja Dpa. Britanska vojna obavještajna služba priopćila je da Rusija preraspoređuje svoje snage iz Gruzije kako bi pojačala  invaziju na Ukrajinu. “Između 1200 i 2000 ruskih vojnika reorganizira se u taktičke skupine”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Izvor: Vecernji.hr / Maša Ilotić Šuvalić / HINA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar