Rusko ministarstvo: ‘U Ukrajini je 200 hrvatskih plaćenika‘. Tvrde da ih je organizirao Hrvat koji je šest godina ratovao u pukovniji Azov

Rusko ministarstvo: ‘U Ukrajini je 200 hrvatskih plaćenika‘. Tvrde da ih je organizirao Hrvat koji je šest godina ratovao u pukovniji Azov

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, rekao je agenciji Tass da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinskim borcima.

“Samo prošlog tjedna oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo je preko Poljske i pridružilo se jednoj od bojnih nacionalista na jugoistoku Ukrajine”, kazao je Konašenkov, prenosi Index.

Zbog toga je, prenosi Tass, vojni ataše hrvatskog veleposlanstva u Moskvi pozvan u rusko Ministarstvo obrane gdje je upozoren da je ruska strana upoznata s dolaskom hrvatskih plaćenika.

“Vojnom atašeu je rečeno o nezakonitom djelovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji je 2015. sudjelovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je formirao skupine hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu”, dodao je Konašenkov.

Denis Šeler je bivši BBB-ovac, šest godina je ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov. Tamo je otišao kao dragovoljac, a vratio se lani. Na Facebooku zadnjih tjedana često komentira situaciju tamo. U izjavi za Večernji list je pozvao sve koji žele ratovati u Ukrajini da se jave ambasadi Ukrajine.

“Pozivam gospodu veterane i vojnike s vojnim iskustvom u zbor! Svi koji su dosad kontaktirali veleposlanstvo bit će kontaktirani tijekom dana i dobit će sve potrebite informacije. Idem na čelu grupe koja je spremna ići u rat, a sve ostale molim da kupuju i doniraju svu moguću opremu koju mogu dati, od odora, pancirki, kaciga pa do prve pomoći”, poručio je Šeler.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, podsjetimo, uputio preko društvenih mreža poziv ljudima širom svijeta da dođu i da se bore rame uz rame s Ukrajincima protiv ruske invazije. Za sve strance koji se uključe u rat formirana je zasebna jedinica boraca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar