Sad je i službeno: kupcima s istoka Europe podvaljuju lošije proizvode
Ako su ovakvi rezultati za istočne zemlje Europske unije, kakvi su tek onda za BiH?!
Nastavlja se borba s ujednačavanjem kvalitete istih proizvoda u starim i novim članicama Europske unije, na čemu radi i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan koja je u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu već pokrenula istraživanje o kvaliteti proizvoda koje strani proizvođači i distributeri plasiraju na hrvatsko tržište, a čiji će rezultati biti poznati prije ljeta.
No, i druge zemlje rade takva istraživanja, pa je ovih dana državna Agencija za hranu u Mađarskoj objavila rezultate testiranja 24 proizvoda koje međunarodni lanci kao što su Lidl i Aldi prodaju i u Mađarskoj i u Austriji. Rezultati su pokazali da je, primjerice, mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih, piše Jutarnji list.
– Ovo je nastavak na ranija češka i slovačka istraživanja koja su pokazala slične rezultate. Tako smo u Češkoj imali slučaj da se umjesto svinjetine, u mesnom naresku nalazila piletina. Potrošači mi se žale da se razlike nalaze i kod automobila, poljoprivrednih proizvoda, deterdženata i slično.
Moje istraživanje je potvrdilo da više od 70 posto građana RH smatra da ih multinacionalne kompanije tretiraju kako građane drugog reda – kazala je Borzan, koja će temeljem svih ovih istraživanja, pa tako i ovog u Hrvatskoj u drugoj polovici ove godine organizirati saslušanje Europskog parlamenta o različitoj kvaliteti proitvoda na istočnom i zapadnom tržištu EU.
Mi to tako volimo?!
– U Hrvatskoj radimo istraživanje koje obuhvaća ne samo prehrambene proizvode, već i one neprahrambene poput deterdženata, pasti za zube, gelova za tuširanje i slično na hrvatskom i njemačkom tržištu, što je prvo takvo istraživanje u EU. Proizvođači se možda i mogu vaditi da mi volimo čokolade s manje lješnjaka, ali zasigurno ne mogu tvrditi da preferiramo deterdžente koji slabije peru ili mirišu – istaknula Borzan, prisnaživši i s najnovijim analizama inspektora Veterinarske službe u Slovačkoj.
Ta istraživanja su pokazala da je polovica proizvoda poput mliječnih, mesnih, proizvoda o ribe, čokolada, peciva, sira i pića na njihovom tržištu lošije kvalitete nego na austrijskom.
– U drugoj polovici ove godine održat će se i rasprava na visokoj razini u Europskom parlamentu. Pregovaramo s Europskom komisijom, kolegama zastupnicima iz Rumunjske, Slovačke, Bugarske, Češke i Estonije i drugih istočnih zemalja kako bi događaj bio što kvalitetniji i kako bi bio stvarni početak zakonodavne regulacije kvalitete na razini EU. Drago mi je što ću do tada imati i rezultate za hrvatsko tržište – kazala je Borzan.
Izvor: Slobodna Dalmacija