SANKCIJE IPAK POGAĐAJU DODIKOVU DRŽAVU: Sve više malih tvrtki stavlja ključ u bravu

SANKCIJE IPAK POGAĐAJU DODIKOVU DRŽAVU: Sve više malih tvrtki stavlja ključ u bravu

Američke sankcije izazivaju duboke potrese u RS. Posljednji primjer je gašenje UNA televizije, čija je Skupština osnivača prije nekoliko dana donijela ovu odluku, čime je više od 80 radnika ovog medija ostalo bez posla.

U priopćenju su nedvosmisleno naveli da razlog zatvaranja leži u sankcijama Ureda za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu financija SAD (OFAC), tj. stavljanju na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država, što im je dalje poslovanje praktično učinilo nemogućim, piše Avaz.

“Nažalost, iracionalne okolnosti, sankcije koje su nam nametnute bez bilo kakvih dokaza i argumenata, odredile su drugačiji ishod, da se ugasi medijski tim iz snova i jedna ideja pomirenja i promoviranja pozitivnih vrijednosti”, naveli su iz ove sada već bivše kompanije.

Ozbiljne posljedice

Milorad Dodik i njegovi suradnici godinama su pokušavali minimizirati značenje američkih sankcija, no nakon posjete pomoćnice američke tajnice za financije Anne Morris Sarajevu početkom ožujka, koja je najavila da bi se banke koje surađuju sa sankcioniranim subjektima mogle naći na crnoj listi, postalo je jasno kako će to sada imati mnogo ozbiljnije posljedice nego što su oni mislili.

I entitetska ministrica financija Zorana Vidović potvrdila je kako će sve to imati ozbiljne posljedice i po fizičke osobe i po kompanije, jer banke mogu birati hoće li ostaviti otvorene račune sankcioniranima, čak i kada je riječ o velikim klijentima, ali će im u tom slučaju biti ukinuti SWIFT kodovi s korespondentnim bankama u inozemstvu pa će biti isključene iz međunarodnog platnog prometa.

Ključno pitanje

U izjavi za Avaz ekonomist Zoran Pavlović upozorava kako sankcije prijete da uzdrmaju funkcioniranje kompletnog sustava u RS, ali i čitavoj BiH, ističući da su posebno opasne sankcije koje se odnose na IT kompanije.

“Situacija je prilično komplicirana, prije svega zbog sankcija kompanijama koje su kreirale gotovo 1.500 ugovora koji su povezani sa softverskim rješenjima. To nije samo RS, to je cijela Bosna i Hercegovina, a to u prijevodu znači da možemo doći u poziciju da nećemo moći dobiti zdravstvenu knjižicu, informaciju imamo li putovnicu, jesu li plaćeni računi za kazne vozača, itd.”, upozorava Pavlović.

Evidentno je da sankcije ozbiljno pogađaju ne samo vlast u RS nego i bliske poslovne suradnike, a to za sobom vuče možda i ključno pitanje – koliko su oni još novca spremni izgubiti zbog Dodika?

Predratno stanje

“Da ljudi investiraju u zemlju o kojoj u švedskim novinama govore da je u predratnom stanju, vjerujte da nijedan poslovan čovjek to ne bi uradio”, kaže Pavlović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar