SASTANAK KOALICIJE: Ništa se nije dogovorilo, bilo je neproduktivno i mučno

SASTANAK KOALICIJE: Ništa se nije dogovorilo, bilo je neproduktivno i mučno

Nemam neku dobru vijest, sastanak smatramo da nije okončan i nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon večerašnjeg sastanka čelnika vladajuće koalicije na državnom razini. Istaknuo je da Trojka nije spremna prijeći crvenu liniju protiv interesa BiH, prenosi Faktor.

“Ustavni sud, proračun BiH, Izborni zakon…, sve ono što je u interesu države BiH znači crvenu liniju”, poručio je Nikšić.

I ovaj put čelnik Dragan Čović (HDZ) pohvalio se što su se koalicijski partneri uopće našli.

“Moramo pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti s Europskom unijom. Proračun moramo imati kako bi dobili sredstva EU, a i bez toga je neophodno tu obavezu završiti. Nije bilo razloga da na Vijeću ministara ne bude Izborni zakon i Zakon o sudu. Dom naroda BiH ne funkcionira, on mora profunkcionirati. Ne možemo biti talac odluke SDA”, kazao je Čović.

Naglasio je kako će se uskoro izabrati suca državnog Ustavnog suda iz FBiH, misleći pritom vjerojatno na Marina Vukoju.

“Očekujem da ćemo imati novi sastanak u narednih sedam do deset dana. Moramo biti mudriji. Koje su naše crvene linije? Legitimno predstavljanje, konstitutivnost naroda”, rekao je Čović i dodao kako BiH nema jasnu vanjsku politiku, strategiju vanjske politike.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je ovo bio “neproduktivan sastanak i na trenutke mučan”.

“Na stolu su bile dvije važne teme, Proračun BiH i Plan rasta. Dodik je iskazao nezadovoljstvo što će se Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i nadam se usvojiti, ali smo mu jasno kazali da nas ne zanima što on misli o tome”, izjavio je Konaković. Dodao je kako su pitanja stranih sudaca, zaštita Ustavnog suda BiH i Ured visokog predstavnika nešto od čega nema odustajanja.

Milorad Dodik kazao je kako ništa nije dogovoreno

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, nakon sastanka, izjavio kako ništa nisu konkretno dogovorili i da nije bilo moguće dogovoriti se jer raniji dogovori nisu ispoštovani. Smatra da današnji sastanak nije završen i da će u narednih sedam nastaviti razgovarati, prenosi Fena.

“Razgovarali smo o dogovorenim i nezavršenim pitanjima koja su i ranije bila na dnevnom redu, a jedno od tih pitanja je Proračun BiH. Razgovarano je i o Izbornom zakonu BiH. S naše strane mi ne možemo prihvatiti ga na ovaj način”, kazao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka.

Potencirao je izmjene u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH, jer, po njegovom objašnjenju, postoje formalno pravni uvjeti za to.

“Treće pitanje je bilo Plan rasta vezano za projekte EU. Treba reći da smo sudjelovali u ime RS na razini premijera. Od 113 reformi dogovoreno je njih 110. Preostale tri za nas su teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na razini BiH. Na to mi nećemo pristati, to je za nas neprihvatljivo, to je pitanje Ustava, a ne reforme”, naglasio je Dodik.

Kazao je i to da Narodna skupština RS traži odgovornost za istup veleposlanika u UN-u Zlatka Lagumdžije koji je pokrenuo pitanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je, po njegovom mišljenju „podvala“, te da poslije eventualnog donošenja rezolucije, „mnoge će stvari u BiH biti teško dogovoriti“

Nakon sastanka obratila se i Željka Cvijanović koja smatra da su današnji, ali i slični sastanci, bili neuspješni jer, po njenim riječima,  se ne realizira ono što je dogovoreno.

“Mislim da stranke koje žele ozbiljno vršiti vlast moraju imati politički potencijal, da ono što dogovore da to provedu do kraja. Mislim da smo u stalnom deficitu jer nemamo partnere koji mogu da uraditi”, kazala je ona.

Iako su entitetske vlade razgovarale o Planu rasta, smatra da ne treba gubiti dodatno vrijeme.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar