Schmidt poručio Dodiku: “Doći ću Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tada, ja sam visoki predstavnik!”

Schmidt poručio Dodiku: “Doći ću Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tada, ja sam visoki predstavnik!”

Visoki predstavnik Christian Schmidt za Bosnu i Hercegovinu istaknuo je važnost Daytonskog sporazuma u očuvanju stabilnosti zemlje.

U gostovanju u subnotu na FACE televiziji gdje je naglasio potrebu zaustavljanja retorike koja bi mogla ugroziti mir. Pozvao je na suzdržanost u javnom dijalogu, upozoravajući da agresivne izjave ne doprinose rješavanju političkih kriza. Schmidt je istaknuo važnost pažljivog praćenja situacije na terenu te je naglasio da je stanje u BiH bolje nego što se ponekad prikazuje.

Podsjetio je da je Daytonski sporazum ključan za opstanak zemlje te se protivio bilo kakvim planovima za ukidanje entiteta. Govoreći o putu BiH prema EU, visoki predstavnik je istaknuo potrebu za izmjenama u Daytonskom ustavu kako bi se zadovoljili standardi EU. Naglasio je podršku međunarodne zajednice tom procesu te naglasio da će reagirati na poteze koji bi mogli ugroziti stabilnost zemlje. Na pitanje o izjavi Milorada Dodika o najavljenoj katastrofi, Schmidt je izrazio uvjerenje da katastrofa neće nastupiti, ali je naglasio da će međunarodna zajednica i on reagirati na bilo kakve poteze koji bi doveli do kršenja Daytonskog sporazuma.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar