Schmidt s NATO-om o BiH: “Neophodan oprez”

Schmidt s NATO-om o BiH: “Neophodan oprez”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se u Sarajevu sastao s visokom delegacijom NATO-a, na čelu s pomoćnikom generalnog tajnika za politička pitanja i sigurnosnu politiku, kao i sa šefom NATO stožera u BiH.

Tom prilikom Schmidt je naglasio da je situacija u zemlji stabilna ali i pozvao na oprez.

“Održao sam veoma informativan sastanak s visokom delegacijom NATO-a predvođenom pomoćnikom generalnog tajnika za politička pitanja i sigurnosnu politiku Borisom Rugeom, koji je u prošlosti nekoliko godina radio u OHR-u, te zapovjednikom NATO stožera u Sarajevu, brigadnim generalnom Matthewom Valasom i šefom Ćelije za političku podršku i angažman pri NATO stožeru Vladimirom Vučinićem”, objavio je visoki predstavnik na platformi X.

On je istaknuo potrebu za bliskom suradnjom međunarodne zajednice u BiH kako bi se spriječilo poništavanje ostvarenih reformi i osnažio euroatlantski put BiH.

“Sigurnosna situacija u BiH je i dalje stabilna, ali je neophodan oprez kako bi se odgovorilo na kontinuirana osporavanja funkcionalnosti i autoriteta državnih institucija, kao i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Prioritet broj jedan za međunarodnu zajednicu u regiji Zapadnog Balkana je očuvanje stabilnosti i mirnog okruženja koje pogoduje reformama i integraciji u EU”, naglasio je visoki predstavnik Christian Schmidt, navodi se u priopćenju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar