• SELA U DOLINI NERETVICE: Stanje se stabilizira, ali strepe od novih klizišta
  • SELA U DOLINI NERETVICE: Stanje se stabilizira, ali strepe od novih klizišta

SELA U DOLINI NERETVICE: Stanje se stabilizira, ali strepe od novih klizišta

Stanovništvo iz doline Neretvice, nakon dvodnevne borbe za spas života i materijalnih dobara, koristi priliku da zahvali pripadnicima javnih službi, volonterima, dobrovoljcima, novinarima, sportskim klubovima, navijačkim grupama i svim ostalim koji nam pružaju podršku i pomoć u ovom teškom periodu.

Prema službenim informacijama stradao je muškarac iz Sutlića, četiri osobe se vode kao nestale i potraga za njima je u tijeku. Nabujale Seončica i Neretvica odnijele su najmanje 15-ak i oštetile još desetine stambenih i pomoćnih objekata, uz desetine odnesenih automobila.

U Buturović-Polju i bližoj okolini situacija se koliko-toliko normalizira, ali stižu informacije o katastrofalnim klizištima u udaljenim mjestima doline Neretvice.

Mještani sela apeliraju svim dobrovoljcima da se pridruže akcijama čišćenja stambenih objekata i dostavljanja hrana, vode, lijekova i ostalih potrepština.

Civilna zaštita Konjic objavila je sljedeće informacije:

Obustava isporuke hrane: Molimo sve humanitarne organizacije i udruženja građana da privremeno obustave isporuku hrane u područja pogođena nesrećom, posebno u Buturović Polje. POMOĆ se i dalje dostavlja u MERHAMET KONJIC, CIVILNU ZAŠTITU KONJIC i CRVENI KRIŽ KONJIC.

Izmijenjen pristup Buturović Polju: Svi koji žele pomoći u čišćenju ili dostaviti pomoć, molimo da svoja vozila ostave u mjestu Obri. Zbog intenzivnih radova i velikog broja vozila, pristup Buturović Polju je trenutno ograničen. Organizirat će se transport donacija do pogođenih područja.

Apel građanima: Molimo građane da izbjegavaju odlazak na potopljena područja, posebno u MZ Neretvica, osim u slučaju nužde. Privatna vozila otežavaju rad službi za spašavanje i čišćenje.

“Udaljena sela u dolini Neretvice i dalje strepe zbog katastrofalnih klizišta. Nabujale rijeke odnijele su desetine domova i automobila, a potvrđeno je da je jedan stariji muškarac izgubio život, a potraga za nestalim osobama se nastavlja”, stoji u objavi Fondacije Atelje za društvene promjene ACT na društvenoj mreži Facebook.

Pozivom na Pomozi.ba broj 17043, donirate 2 KM i pružate direktnu podršku akciji za Klis – Buturović Polje

Pomozi.ba je u saradnji sa AK Pace Konjic pokrenuo humanitarnu akciju “Kilometri za Klis – Buturović Polje” kako bi podržali porodice koje su izgubile svoje domove. Možete pomoći doniranjem sredstava ili učestvovanjem u virtualnoj trci 4.11. 2024. godine. Više informacija o uplati i načinu učešća možete pronaći na linku: https://www.facebook.com/share/p/19P4A8J42s/

“Narod doline Neretvice poznat je po svojoj snazi i zajedništvu, a i sada, u najtežim trenucima, pokazuju izuzetnu hrabrost i solidarnost. U mislima smo uz sve stanovnike ovih pogođenih područja i vjerujemo da će, uz pomoć dobrih ljudi, uspjeti obnoviti svoje domove i infrastrukturu. U ovom trenutku najvažnije je sačuvati sigurnost i zdravlje ljudi te nastaviti pružati podršku onima koji su izgubili sve”, dodali su iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar