Silajdžić protiv volje građana, hoće li opet biti dozvoljena gradnje malih hidroelektrana

Silajdžić protiv volje građana, hoće li opet biti dozvoljena gradnje malih hidroelektrana

Haris Silajdžić, zastupnik Stranka za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predložio je amandman na Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH kojim bi praktično ponovo bila dozvoljena izgradnja novih malih hidroelektrana. Haris Silajdžić član je Općinskog savjeta SBiH Ilidža.

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene podsjećaju da je prethodni saziv Zastupničkog doma PFBiH, u srpnju 2022. godine, usvojio zakonsko rješenje kojim je zabranjeno izdavanje energetskih dozvola za mHE instalirane snage do i isključivo 10 MW. Ovim narodskim zakonom, kako je nazvan, praktično je zabranjeno planiranje i izgradnja najmanje 100-ak mHE, čim je zaštićen veliki broj naših prelijepih planinskih rijeka.

Sljedeća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za srijedu (21.06.2023) u 11:00 sati i od svih ostalih zastupnika iz Fondacije očekuju da odbiju predloženi amandman i usvoje Zakon o električnoj energiji u FBiH u formi u kojoj je i predložen, odnosno ostanu dosljedni i zadrže ranije usvojenu zabranu izgradnje novih mHE. ”Mi nastavljamo borbu za spas svih bosanskohercegovačkih rijeka i uvjereni smo da će poslanici entitetskog parlamenta zadržati dosljednost i stati uz građane i građanke koji su ih izabrali”, poručili su iz Fondacije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar