Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja najavljuje generalni štrajk

Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja najavljuje generalni štrajk

Nakon što su sindikati obrazovanja 20.2. održali dvosatni štrajk upozorenja i protest pozvani su na sastanak na kojem im je predloženo da sačekaju kraj trećeg mjeseca i da do tada prekinu sa sindikalnim aktivnostima i nastave pregovore.

Razlozi štrajka su bili: povećanje plaća od 15%, pokretanje procesa napredovanja u struci, potpisivanje Sporazuma o zbrinjavanju radnika, izrada Pedagoških standarda, sistematski pregledi, raspisivanje natječaja na neodređeno i pomoć po Uredbi Vlade FBiH. Nakon anketiranja članstva, prihvatili su da pregovori počnu početkom travnja, nadajući se da će tada dobiti ponudu o kojoj se može ozbiljno pregovarati. Krajem ožujka su uputili dopis i tražili sastanak na kojem će, osim resornog ministra, biti i ministar financija i premijerka. Sastanak je zakazan za 08.04.

Jučer je održan planirani sastanak na kojem im je predočena sramna ponuda Vlade – povećanje koeficijenata od 2,5% od 01.06.2024. i to ne za sve uposlenike. Urađen je Pravilnik o napredovanju i predviđen dodatak za mentore u iznosu od 3% i 5% za savjetnike (prije ukidanja ovi dodaci su iznosili 5 i 8%) kao i Pedagoški standardi. Iako je većina županija dobila dio pomoći po Uredbi Vlade F BiH u HNŽ-u nema novca ni za to. Ovo je još jedan šamar uposlenima u obrazovanju kojima se pokazuje koliko se oni i njihov rad cijene. Razočarani ponudom koju su dobili, sindikalni predstavnici su ove informacije proslijedili članstvu koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar