Sindikati i Vlada HNŽ-a potpisali Kolektivni ugovor iz djelatnosti srednjeg obrazovanja

Sindikati i Vlada HNŽ-a potpisali Kolektivni ugovor iz djelatnosti srednjeg obrazovanja

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa  Rašid Hadžović danas su s predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNŽ-u potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti srednjega odgoja i obrazovanja.

”Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjega obrazovanja u našoj županiji kojega smo imali namjeru potpisati prošloga tjedna, na zadovoljstvo svih okončali smo danas”, kazao je predsjednik Herceg dodavši kako je današnje potpisivanje  Izmjena i dopuna Kolektivnoga ugovora za oblast srednjega obrazovanja u HNŽ još jedna potvrda da ova Vlada ima korektan i kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima o čemu, pored ovoga današnjeg potpisivanja, svjedoči i 15 granskih kolektivnih ugovora koje je ova Vlada ranije potpisala.

Za razliku od svih poteškoća i financijskih dubioza koje smo zatekli kada smo preuzeli odgovornost za županiju, danas, a što s ponosom želim istaknuti Vladi koja će doći iza nas, ostavljamo punu riznicu, poručio je predsjednik Vlade Herceg.Naveo je kako je stanje na svim transakcijskim računima pozitivno te da je Proračun  u plusu oko 70 milijuna KM.

Stabilnost u kojoj ostavljamo HNŽ rezultat je našega odgovornog pristupa i racionalnog upravljanja javnim financijama, zaključio je Herceg.

Ministar Hadžović je istaknuo kako su kroz ovaj ugovor povećane plaće uposlenicima na način da su mijenjali koeficijente

”Po prvi put u HNŽ-u imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih suradnika i administrativnoga osoblja. Razlika je jedino u plaćama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata”, kazao je ministar Hadžović.

”Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plaće od 10 posto. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo, a nas je osobito obradovao dio  u kojemu se Vlada izjasnila da prihvaćaju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5 posto  od 1. rujna 2023. i to 5 posto od 1. siječnja 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tomu tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu kazati da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom”, kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić.

Zahvalio je cijeloj Vladi, posebice predsjedniku i resornom ministru, na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu koje je, kako je kazao Milić, uistinu na jednoj zavidnoj razini.

predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a Edina Čomić istaknula je dvije stvari s kojima su na poseban način zadovoljni.

”To je da smo prvi put dobili povećanje plaća bez ijednoga štrajka upozorenja i bez prosvjeda, te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice”, istaknula je Čomić, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar