Sjetva boba se obavlja tijekom listopada i u studenom, ovisno o vremenskim uvjetima

Sjetva boba se obavlja tijekom listopada i u studenom, ovisno o vremenskim uvjetima

Bob se može sijati i u jesen i u proljeće, no prednosti jesenske sjetve često nadmašuju proljetnu. On podnosi niske temperature i mraz, a biljke koje niknu u jesen često imaju bolji prinos i otpornije su na sušu kasnije u sezoni.

Obično se obavlja tijekom listopada i studenog, ovisno o vremenskim uvjetima, a proljetna od kraja veljače do početka travnja. Ako je cilj rano branje i bolja otpornost na štetnike i bolesti, jesen je bolji izbor. – piše Agroklub.com

Priprema tla

Bob voli plodno, dobro drenirano tlo bogato organskom tvari, s pH vrijednosti između 6 i 7, a najviše voli sunčane položaje.

Prije sjetve treba obaviti duboko oranje ili kopanje na dubinu od 25-30 cm kako bi korijenje moglo lako prodrijeti. Preporučuje se dodati organsko gnojivo ili kompost kako bi se poboljšala struktura tla i plodnost.

Što se u listopadu radi u vrtu? Evo 5 nezaobilaznih aktivnosti

Nakon obrade, površinu tla treba izravnati i usitniti kako bi sjemenke imale dobar kontakt s tlom.

Razmak prilikom sjetve

Redovi bi jedan od drugog trebali biti udaljeni 40-50 cm.

Sjemenke se siju na dubinu od 5-7 cm, s razmakom od 10-15 cm između svake sjemenke. Veći razmak omogućava biljkama više prostora za rast i olakšava protok zraka, smanjujući rizik od bolesti.

Potpora i zagrtanje

Iako bob obično ima čvrste stabljike koje mogu izdržati bez potpore, kod vrlo visokih sorti ili u područjima s jakim vjetrovima, može biti korisno postaviti potporu u obliku štapova ili mreže. To osigurava stabilnost i sprječava polijeganje biljaka.

Zagrtanje nije obavezno, ali se preporučuje lagano zagrnuti tlo oko biljaka kada narastu oko 10-15 cm. Ovo će pomoći njezinoj stabilizaciji i boljem zadržavanju vlage.

Najbolji susjedi

Dobar je susjed za nekoliko kultura pa tako uz njega dobro rastu špinat i zelena salata jer ne zahtijevaju mnogo prostora i ne natječu se za hranjive tvari.

Dobre su kombinacije i mrkva i peršin jer bob svojom visinom pruža malo sjene ovim biljkama, a mrkva pomaže u prozračivanju tla.

Evo tablice dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir i kupusnjače kao što su kupus, kelj, brokula su također dobri susjedi jer bob može poboljšati tlo dušikom, što koristi ovim biljkama.

Njega tijekom zime

Bob je vrlo otporan na niske temperature, no ako dođe do iznimno hladnih perioda, biljke možete zaštititi tako što ćete ih prekriti agrotekstilom ili slamom.

Pazite da tlo ne postane prevlažno, jer previše vlage može uzrokovati truljenje korijenja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar