SJEVERNA KOREJA ULAZI IZRAVNO U RAT: To nije važno samo za Ukrajinu nego i za svijet

SJEVERNA KOREJA ULAZI IZRAVNO U RAT: To nije važno samo za Ukrajinu nego i za svijet

Od rujna 2023. na glave Ukrajinaca, osim ruskih raketa i granata, počele su padati i sjevernokorejske balističke rakete KN 23/Hwasong 11Ga. Unatoč tome što se tu raketu često podrugljivo naziva Kimskander ili Iskander od Kima, to je prava balistička raketa koja ubija jednako kao i ruski Iskander.

Prema podacima ministarstva obrane Južne Koreje, početkom rujna 2024. Kim Jong-unov režim poslao je Rusiji oko 5 milijuna granata, piše Eugen Stepanenko za Index.hr

Prema riječima šefa ukrajinske vojne obavještajne službe GUR Kirila Budanova, Sjeverna Koreja već je postala najveći problem među svim saveznicima Ruske Federacije zbog količine vojne opreme koju isporučuje Moskvi. Prije svega, radi se o “ogromnim količinama artiljerijskih zaliha”. Kako Budanov priznaje, “ništa ne možemo poduzeti protiv toga” unatoč činjenici da moderne tehnologije omogućuju dobivanje informacije o kretanju tereta tijekom cijele rute do fronta.

U početku se Moskva više oslanjala na Iran. No Rusiji su bili potrebni milijuni streljiva, koje je pronašla upravo u Sjevernoj Koreji. Još u prosincu 2022. godine PVK Wagner kupila je oružje iz Sjeverne Koreje za rat protiv Ukrajine. Suradnja je vrlo brzo podignuta na novi nivo te su Sjeverna Koreja i Rusija trenutno u fazi ratifikacije sporazuma o strateškom partnerstvu.

Sjeverna Koreja se uključuje u rat

U ovom trenutku Sjeverna Koreja postaje izravni sudionik borbenih djelovanja protiv Ukrajine.

Prva svjedočenja o prisutnosti vojnika iz Sjeverne Koreje pojavila su se početkom listopada 2024. 4. listopada objavljeno je da je u ukrajinskom raketnom udaru poginulo šest vojnih inženjera koji su radili na održavanju korejske raketne tehnike.

Odmah nakon toga i ukrajinski službenici i ukrajinska obavještajna služba izvijestili su da se Sjeverna Koreja priprema poslati potpuno razvijen vojni kontingent.

U početku su se, možda u okviru tzv. deeskalacijske politike SAD-a i drugih zapadnih saveznika, te informacije doživljavale kao pokušaj Ukrajine da prisili Zapad na aktivniju reakciju na jačanje ruskih pozicija u ratu zahvaljujući streljivu iz Sjeverne Koreje.

Međutim, ovih dana obavještajna služba Južne Koreje potvrdila je podatke ukrajinske obavještajne službe te izvijestila da su vojne jedinice iz Sjeverne Koreje počele pristizati u Rusiju i da se pripremaju za izravno sudjelovanje u borbenim djelovanjima.

Budući da je u vrijeme interneta teško nešto sakriti, odmah su se počeli pojavljivati videodokazi, kao i rute kojima se prebacuju sjevernokorejski vojnici te njihova približna brojnost.

Što je poznato do danas?

Razmjeri planiranog prebacivanja sjevernokorejskih vojnika u Rusiju znatno nadmašuju ranije objavljene brojke. Umjesto najavljenih 12 tisuća vojnika, do kraja 2024. godine na teritorij Ruske Federacije moglo bi biti prebačeno do 100 tisuća pripadnika oružanih snaga Sjeverne Koreje.

Prebacivanje će se odvijati u nekoliko faza. Prvi kontingent od 1500 specijalnih snaga već je stigao u Vladivostok i prolazi obuku u ruskim vojnim bazama na Dalekom istoku. Prema svemu sudeći, riječ je prije svega o vojnicima Snaga za specijalne operacije Sjeverne Koreje.

Do 1. studenoga planira se završiti prebacivanje još oko 10 tisuća vojnika koji će biti poslani u Kursku oblast. U prosincu se očekuje dolazak glavnog dijela kontingenta – do 90 tisuća vojnika različitih vojnih grana.

Unatoč potencijalnim teškoćama s prevođenjem, ove postrojbe mogu biti iskorištene kao inženjerski odjeli, što će omogućiti oslobađanje dodatnih vojnih postrojbi ruske vojske. Također, za Sjevernu Koreju ovo je velika prilika da dobije iskustvo u modernom ratovanju.

Očekivana reakcija Zapada

Reakcija zapadnih zemalja bila je očekivana. Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je da ne može potvrditi da je Sjeverna Koreja poslala ljude u Rusiju radi mogućeg sudjelovanja u ratu u Ukrajini, ali je dodao da bi takav potez izazvao “zabrinutost”.

SAD je izrazio veliku “zabrinutost” zbog izvještaja o tome da sjevernokorejski vojnici sudjeluju na strani Rusije, izjavio je Sean Savett, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Ne možemo potvrditi je li ovo izvješće točno, ali ako jest, to bi značilo opasan razvoj rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine.” Prema njegovim riječima, ako se Sjeverna Koreja pridruži Rusiji, SAD će se konzultirati sa svojim saveznicima i partnerima o posljedicama “takvog dramatičnog poteza”.

“Ozbiljna eskalacija”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noël Barrot izjavio je da bi sudjelovanje regularnih vojnika Sjeverne Koreje u ruskoj invaziji protiv Ukrajine bilo ozbiljna eskalacija rata.

Predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma SAD-a Mike Turner zahtijeva od Bijele kuće hitno sazivanje tajnog sastanka o slanju vojnika iz Pjongjanga na rusko-ukrajinski front. Turner je također pozvao na hitno održavanje tajnog brifinga u Odboru za obavještajna pitanja Zastupničkog doma u vezi s ovim pitanjem.

Zapadni dužnosnici jednoglasno ističu “poteškoće” s kojima se suočava Moskva ako je prisiljena angažirati sjevernokorejske vojnike. To je istina – takvo masovno uključivanje stranih vojnika ukazuje na ozbiljne probleme s mobilizacijom u samoj Rusiji. Putinov strah od mobilizacije

Putin kategorički ne želi provoditi mobilizaciju među ruskim građanima, pa su se sjevernokorejski vojnici pokazali kao posljednja opcija za popunu njegove vojske.

Međutim, iza ovih razgovora o “poteškoćama” s ruskom mobilizacijom skriva se strah od “nužnosti učinaka”, koji očito i dalje postoji među zapadnim saveznicima Ukrajine.

Slanje vojnika iz Sjeverne Koreje, zemlje koja je za sve civilizirane nacije oličenje “osovine zla”, dodatno ruši argumente o “deeskalaciji” i “nespremnosti na širenje sukoba”. Angažiranje vojnika iz treće zemlje upravo je širenje rata.

Što ako Kina otvoreno počne pomagati Rusima?

Ukrajinski vojni stručnjaci već otvoreno govore Zapadu: “Ok, koji je točno plan za najgori scenarij? Što ako Sjeverna Koreja sutra pošalje više od 100 tisuća vojnika? Što ako Kina počne otvoreno slati vagone oružja i tehnologije? Što ako sve više resursa počne dolaziti iz zemalja ‘osovine zla’?”

Najtočnije je rekao veleposlanik Ukrajine u Velikoj Britaniji, bivši glavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, u svom govoru na Kraljevskom institutu za međunarodne odnose (Chatham House) obraćajući se Zapadu: “Ovo sada utječe na svakog od vas. Recite mi, molim vas, je li danas tajna da su se oko Rusije ujedinili Kina, Sjeverna Koreja i Iran? Misli li netko da su se ujedinili protiv Ukrajine? Ako da, neka budem prvi koji će sumnjati. Većina ljudi u tim zemljama ni ne zna gdje se Ukrajina nalazi.”

U međuvremenu, na bojištu su se pojavile razne informacije o sjevernokorejskim vojnicima kojima se pokušava zaplašiti Ukrajince. Ukrajinski vojnici, s druge strane, organiziraju natjecanja – koja će vojna jedinica prva izvijestiti o poginulim ili zarobljenim sjevernokorejskim vojnicima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar