• SMRT KOJA JE POTRESLA HRVATSKU: Darko Štimac okrivio je Plenkovića jer nije dobio očekivanih 40 tisuća eura iz drugog mirovinskog stupa

SMRT KOJA JE POTRESLA HRVATSKU: Darko Štimac okrivio je Plenkovića jer nije dobio očekivanih 40 tisuća eura iz drugog mirovinskog stupa

Sklonjena vrećica otkriva tajnu pisma s prešućenom političkom pozadinom tragične smrti branitelja koji se spalio pred Vladom, piše Nacional.hr.

Štimac je napisao i poslao više pisama, ali mu nitko nije odgovorio. Prvo se obratio Vladi, a potom je slično pismo, u kojem za svoju tešku situaciju krivi Plenkovića, poslao i Mostu u Koprivnici. Pisma i dokumentaciju spremio je u vrećicu koju policija skriva, a htio ju je ostaviti na porti Vlade 11. lipnja, netom prije tragedije koja je potresla Hrvatsku. Nepoznati detalji iz Štimčeve biografije pokazuju da je saborska liječnica skandalozno javnosti selektivno otkrila samo njegove osobne slabosti.

Dva neovisna izvora koja o tom tragičnom događaju imaju neposredna saznanja otkrila su Nacionalu javnosti dosad potpuno prešućenu političku dimenziju za koju tvrde da se nalazi u pozadini tragične smrti hrvatskog branitelja Darka Štimca koji si je život oduzeo dramatičnim samospaljivanjem na Markovu trgu ispred zgrade Vlade.

Ti izvori navode da političku dimenziju tog slučaja otkriva pismo koje je Štimac poslao lokalnom ogranku Mosta u Koprivnici, gdje je živio, te tvrde da je u tom pismu za svoju tešku situaciju izravno okrivio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, smatrajući ga odgovornim za to što mu nitko iz Vlade nije odgovorio na njegove ranije dopise u kojima je Vladu informirao zašto je smatra odgovornom za štetu povezanu s drugim mirovinskim stupom, koju smatra da je doživio prilikom odlaska u mirovinu.

Isti izvori navode da se pismo identičnog sadržaja s pratećim dokazima za te navode vrlo vjerojatno nalazi u sadržaju vrećice s dokumentima koju je Darko Štimac tog dana donio sa sobom, prema svemu sudeći da bi je predao na porti zgrade Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Ako je to točno, to u središte pozornosti javnosti iznova smješta pitanje zašto policija o sadržaju te vrećice šuti, je li taj slučaj policija službeno zatvorila, što se još istražuje, te tko i zašto ima interes hrvatskoj javnosti prešutjeti nepoznatu dimenziju te prvorazredne osobne tragedije, koja moguće ima i širu društvenu, pa i političku konotaciju.

Ta pitanja u središte javnog interesa ne smješta samo mjesto na kojem si je Darko Štimac odlučio oduzeti život, a koje tom činu svakako daje političku konotaciju, nego još i više i razlozi zbog kojih se on 11. lipnja pojavio na Markovu trgu u Zagrebu, noseći sa sobom vrećicu koja je nedugo po izbijanju tragedije dospjela u središte pozornosti. Naime, u trenucima prije no što je dežurni policijski službenik na Markovu trgu priskočio Štimcu u pomoć, Štimac je zavapio za svojom vrećicom. Vrećica je ondje stajala i u trenutku kad je premijer sa suradnicima došao na mjesto događaja. Nakon što je policija eliminirala sumnju na to da bi u vrećici možda mogao biti eksploziv, nitko se više na tu vrećicu nije posebno obazirao. A u vrećici je bilo upravo ono zbog čega je Darko Štimac i došao pred Vladu.

Da je preminuli branitelj nosio važnu dokumentaciju sugeriraju i novinski izvještaji i izjave svjedoka koji su ispričali da je branitelj u posljednjim trenucima života, dok je gorio u plamenu, posljednjim snagama vikao: „Vrećica, vrećica!” Bijela plastična vrećica s natpisom Pepco stajala je s unutrašnje strane zaštitne ograde, nedaleko od mjesta na kojem je Štimac ležao, a vrećica se nalazi i na snimkama koje su napravili fotoreporteri i snimatelji koji su se zatekli na licu mjesta.

Tim svojim krikom u posljednjim sekundama svijesti nesretni je Darko Štimac želio upozoriti na ono zbog čega je došao i što mu je bilo životno važno

Nakon tog potresnog, stravičnog i očajničkog čina ostala su mnoga neodgovorena pitanja, između ostalog i zbog čega je policija skrivala identitet branitelja koji je došao na Markov trg upravo zato da bi svi čuli za njega. I zašto se, ako se to može ustanoviti, još uvijek šuti o razlogu zbog kojeg se odlučio na taj dramatični potez.

A Štimac je na Markov trg došao, kako je doznao Nacional, jer je smatrao da je kao branitelj bio oštećen po pitanju mirovine te da ga je oštetila država i zbog toga je više puta pisao nadležnim institucijama i Vladi, ali izgleda da mu nitko nije odgovorio ili ga taj odgovor nije zadovoljio. Zbog toga je za tu svoju situaciju počeo kriviti Vladu, ali i premijera Plenkovića.

Nekoliko dana prije no što je došao pred Vladu, Darko Štimac uputio je pismo i stranačkom ogranku Mosta u Koprivnici, budući da je živio u Koprivnici i bio simpatizer Mosta. Na nekima od prošlih izbora Štimac je bio angažiran kao volonter i pomagao je u prikupljanju potpisa, ali nije bio aktivno uključen u stranačka ni bilo kakva druga politička događanja niti su ga lokalni čelnici Mosta dobro poznavali. No to što je bio angažiran oko prikupljanja potpisa očito je ponukalo Štimca da pismo, ili jedan primjerak pisma, ostavi baš u lokalnom ogranku Mosta u Koprivnici.

Međutim, lokalni predstavnici Mosta to su pismo vidjeli tek nakon 11. lipnja i tek potom su o tome obavijestili stranačko vodstvo, Božu Petrova i Nikolu Grmoju. U tom trenutku oni nisu bili posve sigurni je li riječ o istoj osobi, budući da je Štimčev identitet bio pomno skrivan. I sami potreseni onime što se dogodilo Darku Štimcu, oni su pismo odlučili predati policiji i nisu željeli sadržaj tog pisma plasirati u javnost ni koristiti u dnevnopolitičke svrhe. Potvrdili su to Nacionalu svjedoci izravno upućeni u te događaje.

Nacional je doznao što piše u dijelu pisma koje je Darko Štimac uputio Mostu u Koprivnici i koje je prema svemu sudeći u istoj ili sličnoj formi želio ostaviti i premijeru Andreju Plenkoviću.

U tom pismu on se žalio da ga, kad je prije otprilike godinu dana išao u mirovinu, nitko nije obavijestio vezano za drugi mirovinski stup te da je zbog toga na ime drugog mirovinskog stupa izgubio 40 tisuća eura. U pismu je naveo da je pisao Vladi, ali da mu nikad nitko nije odgovorio. Premijera Plenkovića proglasio je krivcem za tu svoju situaciju i u pismu najavio da će si oduzeti život iako je svjestan da to nije u kršćanskom duhu. Napisao je u tom pismu i da je imao određenih psihičkih problema, od kojih se nije liječio. I molio je da se nakon njegove smrti uplati pomoć za njegovu obitelj, suprugu i sina.

Kad su lokalni predstavnici Mosta iz Koprivnice dva-tri dana nakon tragedije o postojanju i sadržaju pisma obavijestili Božu Petrova i Nikolu Grmoju, oni su bili u dilemi kako postupiti.

Presudila je odluka Bože Petrova da je slučaj preosjetljiv i da o tome neće ništa govoriti javno, iako je Štimac u pismu prozivao premijera Andreja Plenkovića

„U Mostu nisu željeli da ispadne kao da oni koriste smrt nesretnog branitelja da bi optužili Plenkovića i politički profitirali. Također nisu željeli da time još nekoga potaknu na slična djela. Oni žele Plenkovića maknuti s vlasti, naravno, ali ne žele za to koristiti ovakve slučajeve. Zato su pismo koje im je Štimac ostavio odlučili predati policiji. U tom pismu Štimac kaže da je on svima pisao i molio odgovore, ali mu nitko nije odgovorio. Iako je čudno da mu baš nitko ne bi odgovorio, posebno iz Ministarstva branitelja. Je li pisao, nije pisao, ne znam. Koliko je Vlada kriva za njegov slučaj, također ne znam, moguće da nema veze s tim, ali on je u svojoj glavi krivce detektirao u njima”, kaže Nacionalov sugovornik upoznat s detaljima ovih događaja.

Izvor koji je Nacionalu ispričao te detalje upozorava da s tim podacima treba biti oprezan jer zasad nije jasno kako je Štimac mogao biti neobaviješten o drugom mirovinskom stupu, a također sumnja na to da je Štimac zbog svog teškog psihičkog stanja, moguće i rastrojenosti, naprosto imao potrebu fiksirati nekoga koga će optužiti kao krivca za tu situaciju. Pa je zato optužio premijera Plenkovića.

Darko Štimac imao je 57 godina i bio je umirovljeni strojovođa Hrvatskih željeznica. Do umirovljenja bio je nadzornik vuče u  Cargu. Bio je vrijedan i kolegijalan radnik, suprug i otac te strastveni navijač hrvatske nogometne reprezentacije. Bio je hrvatski branitelj koji je na svom Facebook profilu ljudima čestitao i pravoslavni Božić riječima „Hristos se rodi”. S radnicima -a je prije nekoliko godina i prosvjedovao kad se trebalo boriti za bolje uvjete rada. Štimac je bio osoba vesele i dobroćudne naravi. To su Nacionalu ispričale osobe koje su ga poznavale, a tome svjedoče i fotografije i objave s njegovog Facebook profila.

Nedugo nakon što je Štimac s teškim opeklinama bio prevezen u Traumatološku bolnicu, premijer Plenković izjurio je s najbližim suradnicima iz Vlade i došao na mjesto događaja, vidno potresen, kao i svi ostali koji su tome svjedočili.

Ubrzo potom, saborska liječnica Gordana Štajminger pažnju javnosti skandalozno je preusmjerila na neke Štimčeve privatne slabosti. U prvi je plan, još u vrijeme dok se Štimac borio za život, ona na Markovu trgu iz nepoznatih razloga smatrala potrebnim o njemu istaknuti da se radi o „čovjeku koji je kockar, koji je propao u kocki, koga je žena prošle godine prijavila, psihički vidno rastrojenom, eto, u takvom stanju, što je uobičajeno za takve ljude da rade takve…”

Na novinarsko pitanje otkuda saborska liječnica uopće ima te podatke, ona je odgovorila kako joj je „netko to rekao”. Osim što se na taj način ponijela neprofesionalno i protivno postulatima liječničke struke, saborska liječnica time je, svjesno ili po nečijoj sugestiji, glavni fokus interesa s razloga zbog kojih je Štimac došao na Markov trg skrenula na njegove osobne slabosti. Ali ipak nije posve odbacila mogućnost da je Štimac na Markov trg došao iz političkih razloga.

Na pitanje misli li da je branitelj bio politički motiviran, Gordana Štajminger je izjavila:

„Mislim da nema političku pozadinu, ali nikad se ne zna. Policija će ispitati i vidjeti stanje. Premijer je odmah izišao, premijer je koordinirao cijelu akciju, nazvao je ministra, prema tome, tako da je sve iskoordinirano kako treba, na vrijeme i brzo.”

Razvoj događaja pokazat će da je brzo koordinirano tek prešućivanje brojnih detalja povezanih s tom tragedijom. I Štimčev sprovod obavljen je gotovo u strogoj tajnosti, a izvještaj o sprovodu mogao se tek naknadno pročitati na braniteljskom portalu, na portalu dragovoljac.com te na braniteljskom forumu. „Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), prvi je i jedini podijelio detalje sa sprovoda nesretnog hrvatskog branitelja koji je na užasan način život okončao na Trgu sv. Marka”, stoji u objavi na braniteljskom forumu, uz fotografije sa sprovoda na groblju u Đurđevcu.

Štoviše, portal dnevno.hr objavio je da je Pavković Štimca usporedio s Janom Palachom, navodeći da Palach širom Hrvatske ima svoje ulice, trgove i kulturne ustanove, te da ga nakon Štimčeve sahrane branitelji zovu s pitanjem zašto se ne smije znati ime pokojnog hrvatskog branitelja.

„Ime i životopis Jana Palacha možete naći i u Hrvatskoj enciklopediji, a o više od tri tisuće hrvatskih branitelja koji su izvršili suicid nakon Domovinskog rata nigdje ni retka. Možda nije vrijeme za šalu, ali pada mi na pamet da je to zato što je saborska liječnica, puna sebe, odmah nakon ovog strašnog i stravičnog čina izjavila da je bio ‘kockar’ i o njemu otkrila niz drugih negativnih stvari, kao da je zaposlena u MUP-u, a ne u zdravstvu. Po njezinom sramnom i bešćutnom iskazu, da je Darko ostao živ, vjerojatno bi i krivično ili prekršajno odgovarao jer, kako je rekla, ‘samo takvi to rade’.”

Mnogi ljudi koji su željeli doći na Štimčev pogreb nisu to mogli učiniti jer informacija o sprovodu nije bila javno objavljena, kao niti Štimčevo ime, koje je tek na ponegdje usput objavljeno nakon sahrane.

Nacional je doznao da su na sprovod željeli doći i neki od predstavnika Mosta, koji su svi redom također bili potreseni zbog Štimčeva čina, tim više nakon što su pronašli njegovo pismo upućeno njihovim predstavnicima u Koprivnici.

Sugovornik Nacionala blizak Mostu također je zgrožen postupkom saborske liječnice Gordane Štajminger te je o tome izjavio sljedeće:

„Osobno mislim da je njoj netko naložio da ono izjavi, samo da se makne fokus s činjenice da je taj događaj bio politički motiviran. Jer, dok je gorio, Štimac je vikao ‘vrećica, vrećica!’, a u vrećici je bilo to pismo.”

Budući da su neki od kolega pokojnog Štimca nakon njegove smrti za 24 sata i RTL, ne navodeći njegov identitet, izjavili da je bio vesele prirode i da ništa nije upućivalo da bi takvo što mogao napraviti, ne treba izuzeti i mogućnost da je bio pod nečijim utjecajem te da ga je netko izravno ili neizravno nagovorio na dolazak na Markov trg.

Primjerice, premijer Andrej Plenković na stranačkom sastanku uoči parlamentarnih izbora izjavio je da je mladi Danijel Bezuk, koji je prije četiri godine s kalašnjikovom došao na Markov trg i pucao u policajca, bio pod utjecajem ljudi iz braniteljskih krugova Domovinskog pokreta, to jest pod utjecajem Damira Markuša, bivšeg HSP-ova zamjenika gradonačelnika Kutine i veterana HOS-a, jednog od inicijatora postavljanja ploče s pozdravom ZDS u Jasenovcu, na čijem se profilu na Facebooku Bezuk mogao inspirirati komentarima poput onog o „likvidaciji premijera Plenkovića” i o „spaljivanju Katarine Peović”, ili pak onim: „Dok dijete ne nabavi gun, pa rokne dva, tri, bit će jebote, ustaša poludio.”

Damir Markuš bio je 2020. godine peti na listi Domovinskog pokreta u 6. izbornoj jedinici, a na travanjskim izborima ove godine bio je drugi na listi Domovinskog pokreta u 7. izbornoj jedinici.

„Onaj mali Bezuk je došao, što ga je Markuš, to vi ne znate, ne pratite tu igru, Markuš je napunio mu glavu protiv Srba, protiv Vlade koju ja vodim i HDZ-a koji surađuje s Pupovcem, dečko je bio nestabilan i došao je pucati”, rekao je Plenković na stranačkom sastanku uoči izbora. No to ga nije spriječilo da s DP-om poslije toga stupi u koaliciju. Takve konotacije ostavljaju prostor da se temeljito ispita i mogućnost je li Štimac 11. lipnja na Markov trg došao nakon što ga je netko na to i potaknuo.

Štimčev kolega iz HŽ Carga: ‘Govorili smo mu: ‘Darko, nemoj ići na te aparate…’’

Neki od bivših kolega iz HŽ Carga koji su dobro poznavali Darka Štimca rekli su za Nacional da je on i ranije pokušao privući pažnju šire javnosti i prijetio da će skočiti s mosta u Dravu. Štimac je, kaže jedan od njegovih bivših kolega, bio dobar radnik, ali je u privatnom životu upadao iz problema u problem.

„On se još ranije rastao od prve supruge, ali se ponovo oženio i dobio s drugom suprugom sina. Od željeznice je dobio i stan. Međutim, upadao je u dugove jer se nije mogao riješiti ovisnosti o kocki. Zato je čak bio pristao da mu plaća sjeda na suprugin račun. Međutim, nakon što je ona već bila otplatila jedan kredit, on je u dva-tri dana skinuo neke novce s računa i sve potrošio. Jedno vrijeme snalazio se preko dnevnica, ali to nije dugo trajalo. S druge strane, stalno je tražio sažaljenje, a priča s njim uvijek se svodila na ono: ‘Daj mi posudi lovu…’ Govorili smo mu: ‘Daj, nemoj ići na te aparate.’ A on bi se uvijek pravdao da mu treba za dijete, za ovo ili za ono. Bio je i na liječenju od ovisnosti, ali nažalost nije uspio. Ali nema tko njemu nije pomogao. Bio je i član Udruge branitelja vuče vlakova, i oni su mu pomagali.”

Štimac je imao i ozbiljnih zdravstvenih problema te je morao na operaciju debelog crijeva, čemu svjedoči i fotografija koju je 18. lipnja 2022. sam objavio na svom Facebook profilu, s velikim rezom na trbušnoj šupljini, uz koju je duhovito napisao: „Još mi nisu dali da vidim sedmorke koje porodi sudeći po rezu.” Četiri dana kasnije, objavio je fotografiju šavova – koji su se protezali preko cijelog trbuha – i napisao:

„Glavni zavoj maknut, ja trebao krenuti doma prekjučer, ali se pojavila temperatura i teška upala. Zato je vrijeme da se pozdravim sa svima za svaki slučaj. Pozdrav prijatelji moji.”

Međutim, Štimčev kolega s posla tvrdi da je on zapravo bio jako neodgovoran jer je otprilike u to vrijeme naprosto pobjegao iz bolnice.

„Bio je na operaciji debelog crijeva, dobio je onu ‘vrećicu’ koju dobivaju svi takvi pacijenti, i trebao je doći na kontrolu, međutim svi su ga tražili, ali ga nisu mogli naći. Dok su ga pronašli, prošlo je predugo vremena, pa je morao ići na drugu operaciju, pa je i sepsu dobio. Sve ga je to skupa koštalo, a bolest čini svoje”, kaže taj sugovornik.

Međutim, taj isti sugovornik tvrdi da je Štimac bio zadovoljan mirovinom u koju je otišao krajem prošle godine

“U desetom mjesecu prošle godine dobio je neku otpremninicu, ali je dobio i rješenje za invalidsku mirovinu. Čak je bio i zadovoljan jer nije bila u pitanju mala mirovina. Ali očito je uz to nastavio kockati… Zato su mu cijeli život svi drugi bili krivi za probleme, samo ne on”, rekao je taj Štimčev kolega bez uljepšavanja.

Taj njegov kolega tvrdi i da Štimac nikad nije bio politički posebno angažiran. On čak smatra da je Štimac možda samo želio skrenuti pažnju na sebe, ali da je nažalost završilo tragično.

Nacional je razgovarao i s jednim članom šire obitelji Darka Štimca, koji nam je ispričao da Štimac već godinama nije komunicirao ni sa svojim danas 80-godišnjim ocem, koji je nedavno zbog težeg zdravstvenog stanja i godina smješten u jedan dom. Štimčevi su u mladosti doživjeli jednu obiteljsku tragediju. Naime, Darko Štimac imao je mlađeg brata koji je vrlo mlad, sa samo 12 godina, izgubio život zbog teške bolesti.

Iako su ranije bili u korektnim odnosima, Štimčev rođak tvrdi da on s njim godinama nije komunicirao.

Štimac inače ima i dvoje djece iz prvog braka, ali oni nisu bili na sprovodu jer su i oni prekasno doznali za datum i vrijeme održavanja sprovoda, a nisu često bili u kontaktu s ocem i njegovom drugom obitelji.

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL i Facebook

Izvor: Nacional.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar