SPORNI PRIKLJUČAK NA M17: Tvrtka HP Investing nije imala niti pristupni put do kamenoloma, odakle im onda dozvole

SPORNI PRIKLJUČAK NA M17: Tvrtka HP Investing nije imala niti pristupni put do kamenoloma, odakle im onda dozvole

Jedno od brojnih miniranja kamenoloma na lokalitetu ‘Bijela’ kraj Mostara početkom travnja pretvorilo se u noćnu moru za investitore, ali i ekološku katastrofu za prirodu i cijeli ekosustav, piše Hercegovina.info.

Ono što je zanimljivo je činjenica da se očito morala dogoditi ovakva nesreća, na sreću bez stradalih, da bi neke stvari izašle na vidjelo. Primjer ‘Bijele’ objelodanio je još jednom veliku ljubav mostarskih i županijskih vlasti prema tvrtki HP Investing u vlasništvu Hase Pekušića.

Podsjećamo, na sjevernom području Mostara dogodila se prava ekološka katastrofa zbog miniranja kamenoloma ‘Bijela’ od strane koncesionara HP Investing u vlasništvu Hase Pekušića. Navedena tvrtka nikada nije dobila potrebnu vodnu dozvolu za rad.

Prirodna katastrofa na kamenolomu Bijela kod Mostara sve više otkriva nezakonitosti

Koncesionar HP Investing, koji je vršio eksploataciju kamena u Bijeloj nadomak Mostara, kako doznaje hercegovina.info, nikada nije posjedovao dozvolu za pristupni put prema kamenolomu. Tu informaciju za naš portal potvrdile su JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Kamenolom Bijela bez pristupnog puta za investitora HP Investing

Uvidom u dokumentaciju i arhiv JP Ceste FBiH utvrđeno je sljedeće:
  • – Predmetni priključak na magistralnu cestu se nalazi na km 26+500, gledano s lijeve strane u pravcu rasta stacionaže magistralne ceste M17, dionica 013 Jablanica 1 – Potoci.
  • – Priključak se nalazi na zemljištu označenom kao k.č. 24/1 k.o. Prigrađani 1, koje se vodi na “ŠIP šumsko industrijsko poduzeće”.
  • – JP Ceste FBiH nisu izdale odobrenje za izgradnju priključka u km 26+500 (D), dionica 013 Jablanica 1 – Potoci, na magistralnoj cesti M17 poduzeću HP Investing d.o.o. niti bilo kojem drugom korisniku.

JP Ceste FBIH odgovor kamenolom Bijela bez priključka na magistralu

Kako je HP Investing dobio dozvole od Grada Mostara ako nema dozvolu za pristupni put kamenolomu?

Pristupni put do kamenoloma Bijela sastoji se od priključka na magistralni put M17 i samog puta do kamenoloma. Jedan od uvjeta za dobivanje urbanističke suglasnosti, odnosno lokacijske dozvole, je osiguranje pristupnog puta do kamenoloma. Budući da koncesionar HP Investing nikada nije dobio rješenje za priključak na magistralni put, dolazimo do jasnog zaključka: tko je iz mostarskog urbanizma suprotno zakonu izdao urbanističku suglasnost HP Investingu?

Muk iz urbanizma i HP Investinga

Na naš upit od 2. kolovoza oko izdanih spornih dozvola, mostarski urbanizam za građenje nije odgovorio. Isti slučaj je i s HP Investingom, koji nije odgovorio na naš upit oko spornog priključka na magistralnu cestu. Podsjećamo, portal hercegovina.info je u prethodnom periodu pisao o tome koliko je vlasnik HP Investinga inkasirao javnog novca kroz natječaje Grada Mostara, poglavito u mandatu bivšeg gradonačelnika Mostara.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar