Srbija i RS usvojile nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava

Srbija i RS usvojile nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) jednoglasno je usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

Skupštine Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje deklaraciju.

Osim toga vlade Srbije i RS-a usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejna rešenja izgradnje memorijalnih centara za obilježavanje mjesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je tijekom sjednice rekao da je deklaracija “historijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje sprske nacionalne interese, a samo srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu“.

Prema njegovim riječima, deklaracijom se obuhvaćaju svi važni aspekti odnosa, a među njima i da će se 15. veljače, inače Dan državnosti Srbije, obilježavati i kao dan RS-a, a 9. januar će biti dan nastanka RS-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i RS nikad nisu prekršile dogovor postignut prije 10 godina – da, bez obzira na različita mišljenja, nikad ne smiju da trpe odnosi Srbije i RS-a.

Prema njegovim riječima, u deklaraciji se govori o Kosovu, poštovanju rezolucije 1244, ali i o dijalogu i poštovanju sporazuma.

“Gradićemo i izgraditi memorijalne centre u Donjoj Gradini i Beogradu, ja ću sada da nadgledam to i da uradimo što je moguće prije i brže”, rekao je Vučić.

Dodao je da je srpski nacionalni interes ekonomija bez koje “nema ni očuvanja ćiriličnog pisma, ni očuvanja jezika“.

Naveo je da će Srbija u ponedjeljak uplatiti deset milijuna eura namijenjenih za izgradnju autoputa Bijeljina – Sremska Rača.

Dodao je da Srbija nikada neće ostaviti RS na cjedilu, te da se problemi u Bosni i Hercegovini moraju rješavati u skladu s Dejtonskim sporazumom.

federalna.ba/AA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar