Središnje izborno povjerenstvo raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom srpnja

Središnje izborno povjerenstvo raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom srpnja

S obzirom na to da je Izbornim zakonom precizirano da se izbori na svim nivoima vlasti u BiH održavaju prve nedjelje u oktobru, Središnje izborno povjerenstvo će lokalne izbore raspisati za 6. listopada ove godine.

U narednim danima, Središnje izborno povjerenstvo BiH, vjerojatno u ponedjeljak, 6. svibnja, donijet će odluku o raspisivanju lokalnih izbora i od tada počinje teći vrijeme utvrđeno Izbornim zakonom BiH do kada političke stranke trebaju prijaviti sudjelovanje na izborima i dostave liste.

I rok za odluku o raspisivanju lokalnih izbora utvrđen je Izbornim zakonom, gdje je precizirano da se izbori raspisuju 150 dana prije dana održavanja izbora. S obzirom na to da je Izbornim zakonom precizirano da se izbori na svim razinama vlasti u BiH održavaju prve nedjelje u listopadu, SIP će lokalne izbore raspisati za 6. listopad ove godine. Kada je riječ o ostalim rokovima, prema Izbornom zakonu BiH, od donošenja odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o raspisivanju izbora, u roku od 15 dana, institucije BiH treba da osiguraju sredstva. S obzirom na to da je SIP-u osigurano već 7,4 milijuna KM, a da su najavili dodatni zahtjev, Vijeće ministara BiH do 21. svibnja morat će osigurati još novca, pišu Nezavisne novine.

Liste se podnose 90 dana prije

Dalje, što se tiče važnijih stvari, politička stranka prijavu za ovjeru sudjelovanja na izborima SIP-u podnosi 135 dana prije dana izbora, dakle, to bi političke stranke trebalo da urade do 21. svibnja, dok koalicija prijavu za ovjeru podnosi najkasnije 110 dana prije dana izbora, odnosno do 10. lipnja. Nakon podnošenja prijave, SIP najkasnije u roku od 15 dana ovjerava prijavu političke partije za sudjelovanje na izborima.

“Kandidatske liste političkih stranaka, liste neovisnih kandidata i koalicija moraju se podnijeti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH najkasnije 90 dana prije dana izbora”, piše u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, što u praksi znači da će imena kandidata na listama biti poznata tek početkom srpnja, jer političke stranke imaju rok do 6. srpnja da dostave liste svojih kandidata. Nakon što budu dostavljene liste, sljedeća bitna faza je postupak ovjeravanja lista, i SIP BiH najkasnije 25 dana nakon što joj je kandidatska lista podnesena, pregleda i ovjerava ili odbija kandidate na listi.

“Nakon ovjeravanja podnesenih kandidatskih lista SIP objavljuje kandidatsku listu s nazivima ovjerenih političkih stranaka, koalicija, nezavisnih kandidata i lista nezavisnih kandidata za svake izbore, prema redoslijedu koji se dobije ždrijebanjem. Kandidatske liste objavljuju se u službenim glasilima najkasnije 45 dana prije dana izbora. Kandidatske liste se također izlažu na biračkim mjestima i objavljuju u sredstvima javnog informiranja”, piše u Izbornom zakonu BiH.

Mjesec dana do izbora počet će i izborna kampanja, koja traje do 24 sata prije održavanja samih izbora, kada počinje izborna šutnja. U tom periodu izborne kampanje, koja traje mjesec dana, političke stranke i pojedinci mogu plaćati oglašavanje, koje je inače zabranjeno i smatra se preuranjenom kampanjom koja je kažnjiva zakonom.

Birački popisi

Što se tiče biračkih popisa, na osnovu podataka u evidenciji Središnjeg biračkog popisa, SIP za svaku izbornu jedinicu izrađuje izvod koji sadrži podatke o svim biračima s pravom glasa za tu osnovnu izbornu jedinicu, koji se općinskoj izbornoj komisiji dostavlja najkasnije u roku od 20 dana prije dana održavanja izbora. Rokovi predviđeni Izbornim zakonom BiH govore i o biračkim mjestima, koja općinske i gradske izborne komisije moraju odrediti najkasnije 65 dana prije dana izbora.

“Općinska izborna komisija, neposredno nakon određivanja biračkih mjesta, podnosi spisak lokacija biračkih mjesta SIPBiH. SIP BiH može promijeniti lokaciju biračkog mjesta ako utvrdi da nije pogodna za glasanje”, navodi se u Izbornom zakonu u kojem se piše i da općinska izborna komisija najkasnije 15 dana prije dana izbora objavljuje koja su biračka mjesta određena za glasanje i gdje birači mogu glasati.

Podsjećanja radi, osim “aktualnog” Izbornog zakona BiH, koji je na snazi, a koji je nametnuo Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika i po kojem će SIP raspisati izbore, u opticaju su još najmanje tri teksta. Savjet ministara BiH na sjednici 7. svibnja trebalo bi da razmatra izmjene Izbornog zakona BiH, dok se u Domu naroda nalaze izmjene Izbornog zakona BiH koje su prethodno usvojene u Zasupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. U opticaju je i Izborni zakon Republike Srpske koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, koji još nije stupio na snagu, a najviši dužnosnici Republike Srpske do sada su u nekoliko navrata isticali da će izbore organizirati po Izbornom zakonu Republike Srpske, a ne po nametnutom Izbornom zakonu BiH.

SIP razmatra uputstvo o novim tehnologijama

Središnje izborno povjerenstvo BiH održat će u petak (3. svibnja) sjednicu, na kojoj će donijeti niz odluka neophodnih za održavanje izbora u listopadu ove godine, između ostalog i onu o visini novčane naknade članovima biračkih odbora. Osim toga, SIP bi trebalo da usvoji i pravilnik o provođenju izbora u BiH te pravilnik o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom procesu.

Također, članovi SIP-a razmatrat će i pravilnik o predizbornim i postizbornim financijskim izvještajima političkih stranaka, zatim uputstvo o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje, kao i uputstvo o izgledu i načinu ispunjavanja obrazaca izjave o imovinskom stanju. Članovi SIP BiH razmatrat će i Prijedlog uputstva o sprovođenju pilot-projekta na lokalnim izborima 2024. godine uz upotrebu izbornih tehnologija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing