• Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata
  • Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata

Srednja škola Prozor ispraća još jednu generaciju maturanata

U školskoj 2023./2024. godini Srednja škola Prozor ispraća 78 maturanata. Maturalna zabava je zakazana za 17. svibnja. Program će započeti u 18 sati molitvom i misom u crkvi u Prozoru, a dio učenika će svoju molitvu imati u prozorskoj džamiji. Nakon toga slijedi svečani defile do Motela „Rama“ gdje slijedi večera.

Srednju školu završavaju učenici koji su se obrazovali kroz sljedeća zanimanja i škole:
  • Strojarstvo: CNC operatera 12 i bravara 4,
  • Frizer 10,
  • Ekonomist 8,
  • Hotelijersko-turistički tehničar 19 i
  • Opća gimnazija 25.

Za upis u prvi razred školske 2024./2025. godine Srednja škola Prozor je zatražila od županijskog Ministarstva prosvjete, znanosti i kulture odobrenje za sljedeća zanimanja i škole:  CNC operater, bravar, frizer, ekonomist, tehničar za elektro-energetiku i opća gimnazija. Upisi će biti u lipnju.

Školovanje bilo trogodišnje, bilo četverogodišnje zahtijevalo je red, rad i financijske troškove. Maturalna zabava je trošak sam za sebe. U razgovoru s maturantima saznali smo da su prosječni troškovi za maturante oko 450 KM, dok su troškovi za maturantice znatno veći te iznose oko 650 KM.

Osim roditelja koji su najopterećeniji za izdvajanje sredstava, svoj doprinos dala je Općina Prozor-Rama te su maturanti dio podrške prikupili od drugih sponzora i donatora. Time su znatno umanjili prosječne troškove maturalne zabave. Sama zabava, odnosno večera s glazbom i fotografiranje svakog maturanta bi koštala 120 KM, no, upravo podrškom Općine Prozor-Rama i drugih sponzora ti troškovi smanjeni su po svakom učeniku za oko 90 KM.

Učenici koji su se obrazovali kroz trogodišnje  razdoblje za strukovna zanimanja potražit će posla u struci. Neki planiraju potražiti posao u tvornici “GS-RAMA”, neki će u inozemstvo, dok će biti i onih koji će se usavršavati u svojim zanimanjima i pokušati biti samostalni.

Gimnazijalci, hotelijersko-turistički tehničari i ekonomisti će uglavnom nastaviti školovanje. Velika većina će polagati i državnu maturu u Hrvatskoj te studij nastaviti tamo. Jedan dio će fakultet upisati u Bosni i Hercegovini.

Kako je proteklo obrazovanje, i što dalje, razgovarali smo s Mariom Nevistićem, zanimljivim i vrijednim maturantom opće gimnazije.

O upisu u Srednju školu prozor u vrijeme pandemije koronavirusa Mario je kazao: „Ovih dana kada,  kao maturant gimnazije, završavam svoje srednjoškolsko obrazovanje ne mogu se ne prisjetiti prvih školskih dana u Srednjoj školi Prozor i svega onoga što sam tu iskusio. U Srednju školu Prozor tj. u odjel prvog razreda gimnazije upisao sam se prije skoro pune četiri godine. Bilo je to još uvijek razdoblje korona virusa i one poznate zbrke koja zbog svega toga nastala. Tada sam bez problema upisao gimnaziju jer sam znao da je to moj put već odavno, a odličan prosjek i zavidan uspjeh u osnovnoj školi bilu su dodatna potpora tome. Dakle, prvi razred bio je obilježen snalaženjem u novoj okolini i u novim uvjetima skraćenog sata, nošenja maski, online nastave i sličnog. No , tu se ipak stekla ona radna navika i tempo učenja koji je , smatram, najpotrebniji učeniku gimnazije jer gradivo je opširno i sveobuhvatno i jedino dobrim početkom može se očekivati zadovoljavajući uspjeh.“

Ostali razredi išli prirodnim tijekom bez većih problema

“Nama gimnazijalcima uvijek je na pameti činjenica da je najvažnije preživjeti prvi razred , a za ostale ćemo lako.  Ima u tome i neke istine jer dolazak u novu sredinu i upoznavanje s nepoznatim ‘režimom’ učenja s nekih petnaestak godina , koliko je većina od nas tada imala, uistinu nije lako. Ali, sve to brzo prođe i kasnije ostaju samo anegdote i zanimljive šale na taj račun. Dakle , sa završetkom prvog razreda počinje ono zanimljivo srednjoškolsko doba kada se na nas ne gleda više kao na djecu , nego na neki prijelaz u odraslo doba, to jest na tinejdžere. Za nas to je doba druženja, izlazaka i naravno, učenja tj. svega onoga što je potrebno obaviti kao učenik, ali i ono što dođe između te formalnosti”, kazao je ovaj osebujni mladić.

Novi predmeti i nove spoznaje

O tome kako je izgledalo upoznavanje novih predmeta Mario je istaknuo: „Drugi i treći razred pamtim po upoznavanju novih predmeta, pojmova i stjecanju znanja. Iako se tada činilo sve to bespotrebno i suvišno, danas shvaćam da je to ipak bilo potrebno u, rekao bih, širenju horizonta spoznaje o svijetu i životu. Mislim da je bilo lijepo susresti se s književnošću, filozofijom, fizikom, pa čak i latinskim jezikom, jer to je nešto što i čini jednog učenika gimnazije. Širina znanja i kulturna informiranost koja se stekne u gimnaziji također su i odličan temelj za svaki fakultet bio to neki strojarski ili neki fakultet humanističke prirode.“

Četvrti razred i što dalje

Opća gimnazija je samo još jedan važan korak za daljnje fakultetsko obrazovanje.

„U četvrtome razredu ostaje priprema oko daljnjeg školovanja i polaganje državne mature, za one koji planiraju studirati u Hrvatskoj. Ja sam jedan od njih i ovih dana, moram priznati, nalazim se u nezavidnom položaju gdje moram misliti na pripremu mature i ostale obaveze istovremeno. Svoj daljnji put usmjeravam prema Zagrebu i Filozofskom fakultetu tj. studiju povijesti i komparativne književnosti. To je nešto što volim, što me ispunja, za što imam talenta i prava bi šteta bila to propustiti”, kaže Mario.

Kako bi ukratko opisao svoje obrazovanje u Srednjoj školi Prozor Mario je kazao: „To je jedno predivno razdoblje gdje se uz učenje i radnu naviku steknu i prijateljstva za cijeli život. Ovoj školi nemam što zamjeriti, zapravo zahvalio bih se i pohvalio sve one profesore koji sa žarom i entuzijazmom rade svoj posao. Moramo razumjeti da nije lako godinama predavati isti predmet i da to zna dosaditi. Tako da ne uzimam za zlo koji monotoni sat ili uspavljujući ton koji su se nekada znali pojaviti. U ovoj se školi uistinu ima što vidjeti i naučiti, ali sve počinje od nas samih i našega stava prema školi, učenju i obrazovanju. Ono što moram napomenuti je važnost školskih aktivnosti koje su, nažalost, nekada i kod nas znale biti zanemarivane, no i tu je važna inicijativa koja polazi, prije svega, od učenika.”

Maturanti Srednje škole Prozor oduševili publiku kulturno-zabavnim programom

“Poručio bih svima koji završavaju osnovnu školu ako imaju odličan uspjeh i želju za znanjem da upišu gimnaziju u Srednjoj školi Prozor i želim puno sreće u daljnjem obrazovanju”, zaključio je.

Svoje četverogodišnje iskustvo komentirao je i jedan od učenika hotelijersko-turističkog smjera.

“Proletjelo je brzo, kao tren. Posljednje četiri godine su bile pune loših i dobrih sjećanja, ali ipak ima više dobrih. I sada, pri kraju srednje škole, sjećam se svega jasnije nego ikad. Upisa u školu, stvaranja novih prijateljstava, upoznavanja profesora… Sve su to stvari koje su činile dio našeg srednjoškolskog života. Važan dio, jer nas je sve to oblikovalo kao osobe, pomoglo je da budemo ono što smo danas. Na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja želim zahvaliti profesorima koji su nas usmjeravali, hrabrili nas i poticali da budemo bolji. Isto tako, želim poželjeti sreću svim svojim vršnjacima u budućem životu. Hvala i sretno svima”, poručio je Ivan Bilić, mladi hotelijersko-turistički tehničar.

Podsjećamo, maturante u svečanom defileu možete ispratiti u petak, kada će nakon 18 sati proći ulicama Prozora i na simboličan se način pozdraviti s nastavnicima, obiteljima i prijateljima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing