Štiti li Vijeće ministara bjegunca od pravosuđa

Štiti li Vijeće ministara bjegunca od pravosuđa

Ukoliko Vijeće ministara i službeno stane u zaštitu bjegunca od pravosuđa Zorana Galića bit će to jasan pokazatelj da kriminal upravlja državom. 

Piše: D. Lukić, Dnevni list

Bez obzira kakav će kasnije biti sudski epilog, ukoliko do njega dođe, Vijeće ministara bi trebalo jasno dati do znanja da neće tolerirati kadrove koji se nalaze pod ozbiljnim sumnjama u opasna kriminalna djela.

Ipak, ono što se događa u Vijeću ministara otkako je zamjenik direktora SIPA-e izbjegao uhićenje tako što je otišao u Hrvatsku, ne ulijeva povjerenje da se državni ministri, pod pritiskom svojih stranačkih lidera, nalaze na ispravnoj ‘moralnoj’ strani.

Odugovlačenje

Dvojba državnih ministara iz HDZ-a BiH, ‘čiji’ je Galić ‘čovjek’, SNSD-a i Trojke je hoće li Galić biti smijenjen s dužnosti ili će biti razriješen dužnosti po osobnom zahtjevu, koji je podnio proteklih dana. Razlika između ‘smijenjen’ i ‘razriješen po osobnom zahtjevu’ je ogromna. Odnosno, ako bude razriješen Galić će unatoč skrivanju od pravosuđa dobiti pravo na mirovinu, a možda i na neke druge beneficije u vidu otpremnine…, dok bi u slučaju smjene ostao bez tog ‘financijskog kolača’.

S obzirom da Galić skoro dva desetljeća visoko kotira u križaljkama HDZ-a BiH Dragana Čovića, jasno je zašto se Vijeće ministara nalazi u ‘nedoumici’. Pitanje je čime je Galić ‘zadužio’ HDZ BiH? Iz te stranke zasada se nitko nije konkretno izjasnio o ovom slučaju. Dio Trojke preko ministra obrane Zukana Heleza iz SDP-a BiH ultimativno traži smjenu, dok ministar vanjskih poslova iz NiP-a Elmedin Konaković ostavlja otvorenu mogućnost različitih ‘rješenja’, a SNSD Milorada Dodika preko ministra sigurnosti Nenada Nešića prebacuje odgovornost na Neovisni odbor koji po njegovim riječima nije jasno zatražio smjenu, već je ostavilo mogućnost da Vijeće ministara donese konačnu odluku koja može biti u Galićevu korist, ali i suprotno.

Sumnju da se u ovom slučaju događa nešto čudno potkrjepljuje i činjenica da je Tužiteljstvo BiH zatražilo od Suda BiH da za Galićem izda crvenu Interpolovu potjernicu tek mjesec dana nakon što je zamjenik direktora SIPA-e pobjegao. Sve zajedno trenutačno djeluje kao proceduralno odugovlačenje nadležnih državnih i pravosudnih institucija, a je li to doista tako pokazat će krajnji rezultati ovog slučaja.

Galić ne bi bio prvi bjegunac koji je u dogovoru s političkim vrhom uspio izbjeći uhićenje i mogući sudski postupak. Kroz desetljeća samostalnosti BiH skrivanje kriminalaca i ratnih zločinaca bliskih visokoj politici postala je praksa. Nitko nikada nije istražio kakva je uloga ključnih političkih lidera u tome.

Nakon što je Zoran Galić pobjegao, javnosti je službeno predstavljeno da je zamjenik direktora SIPA-e ‘imao dojavu’, međutim od tada do danas nema apsolutno nikakve informacije tko je dojavio Galiću da će biti uhićen.

I to je znakovito. I na tome će ostati. Istraga vjerojatno nikada neće biti okončana i sve će se zataškati.

Zavrzlama

Podsjetimo, početkom srpnja Galić je trebao biti uhićen u akciji ‘Kings’ zbog sumnje u zloupotrebu položaja i drugih krivičnih djela. Unatoč tome što ga potražuje Tužiteljstvo BiH, on još nije smijenjen. Da slučaj bude interesantniji Vijeće ministara već u dva navrata razmatra opciju njegovog razrješenja. Naime, Galić se iz Hrvatske javio posredstvom odvjetnika i službeno zatražio da bude razriješen. To pravda tvrdnjom da je na bolovanju te da je ispunio uvjete za mirovinu. U međuvremenu je zasjedao i Nezavisni odbor te usvojio zaključak da Galić može biti smijenjen ili razriješen te zaključak uputio na odlučivanje Vijeću ministara BiH. U zadnjih sedam dana Vijeće ministara je dva puta raspravljalo o Galiću, ali bez odluke.

Posljednja ‘vijest’ je od jučer ujutro kada je priopćeno da nije bilo kvoruma za odlučivanje o zahtjevu Galića da bude razriješen.

Bez obzir na neke argumente da bi Galić mogao tužiti državu ukoliko bude smijenjen i da bi mogao dobiti odštetu, smjena je u ovom slučaju jedina logična mjera ukoliko država hoće da stavi institucije i vladavinu prava na prvo mjesto. Ukoliko se pak dokaže da je Galiću sve ‘napakirano’, kako to političari u neugodnim situacijama vole reći, onda se i to treba jasno istražiti i raskrinkati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar