ŠTO REVIZIJA ZAMJERA MINISTRICI KATIĆ: Preko 11 milijuna maraka dodijeljeno netransparentno, od toga sedam bez kriterija

ŠTO REVIZIJA ZAMJERA MINISTRICI KATIĆ: Preko 11 milijuna maraka dodijeljeno netransparentno, od toga sedam bez kriterija

Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine u svojoj reviziji za Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kojim rukovodi HDZ-ova Andrijana Katić dalo je nekoliko mišljenja s rezervom, ali i istaknula isto tako i neka od pitanja koja su aktualna u radu navedenog ministarstva. 

Revizori tako u svom izvješću navode da u Ministarstvu prometa i komunikacija nisu iskazani prihodi u iznosu od 83.295.546 KM, a razgraničeni prihodi za namjenska sredstava su potcijenjeni za 16.705.045 KM jer Federalno ministarstvo financija nije izvršilo evidentiranje prihoda na namjenskom podračunu.

Također, razvidno je i da su revizori utvrdili kako kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima u iznosu od 11.277.310 KM dodijeljen je unaprijed utvrđenim iznosima i određenim korisnicima, čime nije osigurana transparentnost. Za dio sredstava ovog transfera u iznosu od 7.000.000 KM
raspodjela je izvršena i bez kriterija. U komisije za popis imenovane su osobe koja su materijalno ili financijski zadužena za sredstva koja se popisuju i njihovi neposredni rukovoditelji , što nije u skladu s članom 22. Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Prvo među istaknutim pitanjima u federalnoj reviziji je obveza ispitivanja ispušnih plinova motornih vozila prilikom tehničkog pregleda. U skladu s Pravilnikom o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila u skladu s Europskom direktivom. Pravilnikom je utvrđena posebna cijena eko testa što je uvećalo ukupno cijenu tehničkog pregleda u FBiH jer obveza eko testa nije utvrđena u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Vođenje evidencija o radnom vremenu u ovom Ministarstvu vrši se na način da je kod svih zaposlenika iskazano identično vrijeme početka i kraja radnog dana, bez navedenih službenih i privatnih izlaza u tijeku rada, zbog čega revizori izražavaju sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Obračun poreza i doprinosa na naknade zaposlenicima članovima komisija isplaćene u iznosu od najmanje 37.767 KM nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima, zbog mišljenja Federalnog ministarstva financija
i ograničenja postojeće aplikacije za obračun plaća i naknada u Trezoru FBiH.

Komisija za kontrolu namjenskog utroška financijske pomoći poslovnim subjektima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika nije utvrdila nenamjenski utrošak kod poduzeća koja su smanjila broj radnika na 31. 12. 2020. u odnosu na 30. 9. 2020. godine. Prilikom ocjenjivanja primijenjeno je Uputstvo za podnositelje prijave na Javni poziv za dodjelu financijske pomoći poslovnim subjektima iz sektora javnog cestovnog prometa i tumačenje Vlade FBiH vezano za odredbe Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH.

Izvor: Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar