Što sve utječe na truljenje i propadanje crvenog luka u skladištu

Što sve utječe na truljenje i propadanje crvenog luka u skladištu

Skladištenje luka može biti problematično zbog niza čimbenika, uključujući uvjete, štetnike i bolesti.

Tri su najčešća problema na koje ćete možda naići.

Pojava bolesti

Više je bolesti koje utječu na skladištenje crvenog luka. Možda najčešća je siva plijesan (Botrytis spp.) koja uzrokuje truljenje. Obično se javlja zbog visoke vlažnosti i loše ventilacije u skladištima. – piše Agroklub.com

Bijela trulež (Sclerotium cepivorum) napada korijenje i dno glavice, uzrokujući trulež, koja se vremenom može proširiti. Tu je i fuzarijska trulež (Fusarium spp.) koja dovodi do propadanja od korijena prema gore. Prisutna je tijekom uzgoja, ali simptomi se mogu pogoršati tijekom skladištenja. Do mekanog truljenja i vrlo neugodnog mirisa dovodi bakterijska infekcija, točnije bakterijska trulež (Pseudomonas spp., Erwinia spp.).

Gljivična bolest plamenjača luka (Peronospora destructor) dovodi do žućenja i propadanja vanjskih listova te smanjuje kvalitetug.

Štetnici

Najveći štetnik ovog povrća je lukova muha (Delia antiqua) čije se ličinke hrane lukovicama, što dovodi do propadanja i gubitka kvalitete.

Mali insekti tripsi (Thrips tabaci) mogu oštetiti lišće tijekom rasta, a oštećenja povećavaju rizik od truleži tijekom skladištenja.

Neki moljci, kao što je lukov moljac (Acrolepiopsis assectella), su rijetka pojava, ali mogu napraviti puno štete, posebno na sjemenskom luku jer oštećuju slojeve glavice.

Uvjeti skladištenja

Vlaga je jedan od najvećih problema pri skladištenju luka. Ako je prevelika, može uzrokovati plijesan i truljenje, dok previše suha atmosfera može isušiti luk, smanjiti težinu i sočnost.

Kao i kod drugog povrća, i on treba dobru ventilaciju kako bi se spriječilo nakupljanje vlage i smanjio rizik od plijesni i bakterija.

Optimalna temperatura za skladištenje luka je između 0 i 5 °C, a sve iznad toga može uzrokovati klijanje ili ubrzano propadanje.

Oštećenja tijekom berbe ili rukovanja povećavaju mogućnost zaraze gljivicama ili bakterijama što ubzrava proces truljenja.

Prevencija i mjere čuvanja

Važno je da se luk dobro osuši prije skladištenja jer to smanjuje mogućnost razvoja bolesti. Držite vlažnost zraka između 65-70% kako biste spriječili kondenzaciju i razvoj plijesni.

Izbjegavajte oštećenja prilikom berbe i transporta. Oštećeni luk treba odmah potrošiti jer je skloniji propadanju.

Redovito ga pregledavajte i uklanjajte oštećene ili trule glavice te tako spriječite širenje bolesti.

Nagodinu planirajte pravilnu rotaciju usjeva koja će smanjiti prisutnost bolesti i štetnika.

Izvor: Agroklub.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar