STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PROZOR-RAMA: Iznimno je važno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PROZOR-RAMA: Iznimno je važno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera

Stožer Civilne zaštite općine Prozor-Rama održao je telefonski sastanak 13. siječnja 2022. kada su doneseni zaključci i preporuke s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije kako u Općini tako i u državi. 

Priopćenje za javnost:

Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama sagledao je stanje vezano za koronavirus i zaključilo da je došlo do pogoršanja stanja i velikog broja oboljelih od ove bolesti.

Stoga je iznimno važno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera donesenih od strane Vlade Federacije BiH dana 13.1.2022.

Novom Naredbom, koja je na snazi od danas 13.01.2021. godine, broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenom prostoru sa dosadašnjih 50 smanjen je na 30, dok na otvorenom ne može boraviti više od 100 osoba. 

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obvezni fizički razmak od najmanje 2 metra između osoba (osim članova istog kućanstva).

Iznimno, novom Naredbom je dopušteno organiziranje i većih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera, ali ne više od 60 osoba u zatvorenom prostoru, odnosno 200 osoba na otvorenom prostoru, uz uvjet da svi sudionici skupa imaju negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o preboljenju COVID-19 (ne stariju od 4 mjeseca) ili potvrdu o završenom cijepljenju (ne stariju od 6 mjeseci nakon primitka druge doze cjepiva, odnosno 9 mjeseci nakon primitka treće doze cjepiva).

Županijskim Vladama, odnosno kriznim štabovima županijskih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Usvojenom naredbom i dalje je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko se ne može ostvariti razmak od 2 metra.  Obvezno je nošenje maski na stajalištima javnog prijevoza, tržnicama/otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veća fluktuacija pučanstva.

U poglavlju naredbe koje se odnosi na prodavaonice navedeno je da u svim oblicima prodavaonica, sukladno Pravilniku o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo („Službene novine Federacije BiH“ broj 111/12) se ograničava broj kupaca prema sljedećim kriterijima, tako da se definira prostor od 10m2 prodajnog objekta po potrošaču. Bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dopušten boravak više od 400 potrošača. 

Kazalištima i kinima je dopušteno organiziranje predstava i projekcija filmova za maksimalno 100 osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka te obvezni fizički razmak od najmanje 2 metra između osoba, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju predstave i projekcije filmova omogućava provedbu navedenih mjera.

U dijelu naredbe za sportska natjecanja i trenažne procese dopušteno je održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisutnost gledatelja i pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, te u zatvorenom prostoru uz prisutnost gledatelja (ne više od 10% popunjenosti ukupnih kapaciteta) i uz uvjete primjene pravila CPT (cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a), te uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Preporukama Kriznog štaba/stožera FMZ osobama starije životne dobi, posebno onima s kroničnim bolestima, preporučuje se da i dalje izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. 

U slučaju pojave nekih od simptoma, kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.   

Poziva se stanovništvo općine Prozor – Rama na praćenje odluka i preporuka koje donose nadležna federalna i županijska tijela.

Prozor – Rama, 13.1.2022.                           

Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar