Stručnjaci otkrili najraniji zapis o Isusovom djetinjstvu

Stručnjaci otkrili najraniji zapis o Isusovom djetinjstvu

Najraniji poznati primjerak priče o Isusu koji je kao dijete učinio čudo otkriven je u jednom staroegipatskom rukopisu. Papirus star 2000 godina svjedoči o manje poznatoj priči o “oživljavanju vrabaca”, kada je petogodišnji Mesija pretvorio glinene golubove u žive ptice.

Ova priča se također zove i “drugim čudom”. Zbog nespretno urađenog rukopisa, istraživači su povjerovali kako je vjerojatno napisan kao dio vježbe u egipatskoj školi ili vjerskoj zajednici u 4. ili 5. stoljeću.

Smatra se kako je izvorna priča o Isusovu čudu napisana oko 2. stoljeća kao dio Tomina Evanđelja iz djetinjstva, knjige koja detaljno opisuje mladost Isusa iz Nazareta i koja je naposljetku isključena iz Biblije.

Neprimijećeni papirus

Do ovog otkrića, najraniji pisani primjer evanđelja bio je onaj iz 11. stoljeća. Do sada je ovaj stari papirus ležao neprimijećen u Državnoj i sveučilišnoj knjižnici u Hamburgu u Njemačkoj.

Stručnjaci su za DailyMail izjavili kako su na papirus naletjeli dok su analizirali rukopise, pa su primijetili Isusovo ime u tekstu. “Smatralo se kako je to dijelom svakodnevnog dokumenta, poput nekog osobnog pisma ili nekakva popisa za kupovinu, jer se rukopis činio tako nespretno izrađen”, kazao je dr. Lajos Berkes, suistraživač i predavač na Teološkom fakultetu na Humboldt univerzitetu.

“U tekstu smo prvo primijetili riječ Isus. Potom smo ga dešifrirali uspoređujući ga s brojnim drugim digitaliziranim papirusima slovo po slovo, te smo vrlo brzo shvatili kako to ne može biti svakodnevni dokument’, dodao je.

Tomino Evanđelje iz djetinjstva opisuje Isusov život od njegove pete do dvanaeste godine života, a napisano je tijekom 2. stoljeća kako bi se popunile praznine njegove mladosti.

Međutim, ovo evanđelje je izostavljeno iz Biblije jer se smatralo kako je neautentično. Fragment papirusa je bio 4 x 2 inča i sadržavao je ukupno 13 redaka popularne vjerske priče iz Tomina Evanđelja iz mladosti. Inače, tekstovi o Isusovu djetinjstvu ograničeni su na priču o njegovu rođenju, bijegu obitelji u Egipat, njihovu povratku u Nazaret i njegovu posjetu hramu u Jeruzalemu. Daljnji podaci o njegovoj mladosti nalaze se u apokrifnim evanđeljima, napisanim nakon njegove smrti.

Prve godine isključene iz Biblije

Nije poznato točno zašto su Isusove prve godine života bile isključene iz Biblije, ali Charles Dyer, glavni profesor Biblije na Moody Bible institutu, kazao je za Christianity.com kako je razlog tomu najvjerojatnije to što se željelo usredotočiti na to zašto je došao na zemlju, njegovu službu i što ga je dovelo do vremena na križu.

“Fragment je od iznimnog interesa za istraživanje”, rekao je dr Lajos Berkes u izjavi.

“S jedne strane to je važno jer smo ga mogli datirati u 4. do 5. stoljeća, što ga čini najranijim poznatim primjerkom priče o Isusu, a s druge strane, smo uspjeli steći nove uvide u prijevod teksta, potvrdio je Berkes.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar