SVEČANI PROGRAM: Reporter Jutarnjeg se provozao velebnim zdanjem

SVEČANI PROGRAM: Reporter Jutarnjeg se provozao velebnim zdanjem

NOVO 8:14 – Program obilježavanja već je počeo, javlja HRT-ov novinar Vicko Dragojević te dodaje kako je sve svečarski i veselo.

– Zadnjih mjesec i pol završavali su se finalni radovi na mostu i pristupne ceste. Puno ljudi je tu uložilo jako puno truda i sati rada i nadam se da će oni uživati u današnjem danu, rekao je Davor Perić iz Hrvatskih cesta.

8:04 – Otvorenje Pelješkog mosta najavili su i strani mediji. Tako AFP na Twitteru piše kako ‘Hrvatska svečano otvara ključni most koji će, tri desetljeća nakon proglašenja neovisnosti, povezati južni dio svoje obale, uključujući vrlo turistički srednjovjekovni grad Dubrovnik, s ostatkom zemlje, zaobilazeći mali pojas bosanske obale.‘

7:42 Reporter Jutarnjeg Mario Pušić imao je priliku provozati se Pelješkim mostom i prije službenog otvorenja, a što je zabilježio provjerite u priloženom videu.

https://www.facebook.com/watch/?v=2185546921607604

Svečanim otvorenjem Pelješkog mosta, koje će početi u utorak u 20:15 sati u odmorištu Komarna, jug će se Hrvatske nakon 300 godina spojiti s ostatkom zemlje.

– Teško je, naravno to opisati svima onima koji ne žive na krajnjem jugu Hrvatske koliko je ovo bitno i važno za sve nas, ali nekako se osjeća jedna dobra vibra u zraku i ja vjerujem će cijela Hrvatska u utorak disati s Pelješkim mostom – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Prošlog tjedna Vlada je donijela konačnu odluku o konačnom i službenom nazivu mosta, tako je danas ovdje postavljena nova prometna ploča s konačnim imenom “Pelješki most” – most koji će zauvijek spojiti ovaj hrvatski teritorij, piše HRT.

Program otvorenja počinje već ujutro, u 8 sati, na odmorištu Brijest, budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, a tijekom dana održat će se utrke trkača i lađara ispod mosta te nastupi klapa, kulturno-umjetničkih društava do večernjih sati

Do prvog pilona Pelješkog mosta posjetitelji će moći prošetati već u 10 sati, izvijestili su u ponedjeljak iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Sa strane Komarne mostu će se moći pristupiti organiziranim prijevozom mini-busevima od 10 do 16 sati (polazak sa parkirališnog prostora iz turističkog naselja Klek), nakon čega će početi pripreme za službeni program.

Središnju svečanost otvorit će župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Potom će se okupljenima obratiti izaslanica predsjednice Europske komisije Dubravka Šuica, a nakon nje će se video porukom uključiti kineski premijer Li Keqiang. Zatim će govoriti premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike Zoran Milanović.

U glazbenom programu nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo i drugi, a svečanost će završiti izvedbom “Himne slobodi” i vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije, kako i blagoslovom mosta.

Nakon otvorenja mosta u 22 sata, njime će prvi proći motociklisti braniteljskih postrojbi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar