SVJEDOČIO INSPEKTOR SIPA-e: “Odvjetnica Vidović je prinijela torbu u koju je Debevec ubacio mobitel”

SVJEDOČIO INSPEKTOR SIPA-e: “Odvjetnica Vidović je prinijela torbu u koju je Debevec ubacio mobitel”

Svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio kada je odvjetnica Vasvija Vidović prinijela torbu u koju je suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ubacio svoj mobilni telefon.

Inspektor Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Dragan Pekić svjedočio je na suđenju Vidović koja je optužena za sprečavanje dokazivanja nakon uhićenja Debevca u prosincu prošle godine, zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja isprava, javlja Detektor.ba.

Pekić je ispričao da je 18. prosinca s kolegama otišao u ugostiteljski objekt u kojem je bio Debevec, kojem su uručili nalog za uhićenje, te ga zamolili da pođe s njima. Rekao je da nisu htjeli na javnom mjestu stavljati lisice i pretresati predsjednika Suda.

“Prije ulaska u vozilo, pokušao je da da telefon svom vozaču, pratitelju. Kolega Senaid Muminović je to vidio i rekao mu da to ne radi“, naveo je Pekić.

On je kazao da je Debevec, kada su došli u SIPA-u, stavio na sto dva telefona, kao i torbu u kojoj je bio treći telefon. Rekao je da su pokušali da izvrše pretres na osnovu odredbe koja im to omogućava u slučajevima kada postoji opasnost od sakrivanja dokaza, ali je Debevec uzimao torbu i govorio da će je “braniti životom”.

S obzirom na godine i funkciju koju je obavljao, kako je naveo, nisu koristili silu već su kontaktirali tužiteljicu kako bi od Suda dobili naredbu za pretres.

Prema riječima Pekića, Debevec im je govorio da im nijedan sud neće izdati naredbu, te im je upućivao prijetnje. On je rekao da je došla odvjetnica Vidović i da su pomislili da će ga ona umiriti. Rekli su joj da osumnjičeni odbija predati telefon iz torbe.

Svjedok je kazao da su njih četvorica iz SIPA-e, na zahtjev Debevca, izašli iz prostorije kako bi razgovarao s odvjetnicom, ali su ostavili otvorena vrata kako bi vršili nadzor iz hodnika. Međutim, kako je naveo, Debevec je nekoliko puta ustajao i zatvarao vrata, a oni su otvarali.

Pekić je rekao da je odlučio da ode u susjednu prostoriju koja je imala ogledalo prema prostoriji u kojoj su ostali Debevec i Vidović. Dodao je da su za njim pošla još dvojica kolega.

“Vidjeli smo da je Vasvija prinijela torbu između sebe i Debevca. On se osvrtao lijevo, desno, izvadio telefon iz svoje torbe i stavio u torbu gospođe Vidović“, rekao je svjedok.

Dodao je da je Vidović potom vratila svoju torbu na kraj stola, gdje je stajala. Svjedok je rekao da je o tome obavijestio svog šefa, kao i tužiteljicu, a potom pitao Vidović, kada je izašla, da li se kod nje nalazi predmet koji pripada Debevcu.

Ispričao je da je ona odgovorila da nema, te su je nakon toga odveli na skener koji je pokazao da se u torbi nalazi telefon. Kazao je da su je pitali o tome, a ona je rekla da je vjerojatno zaboravila ostaviti drugi telefon.

“Rekli smo joj da ga izvadi i otključa ako je njen. Ona je tada već bila pod stresom… Nije ga znala otključati, rekla je da joj je gospodin Debevec stavio telefon u torbu“, kazao je svjedok, dodajući da je Vidović nakon toga uhićena.

Obrana je svjedoka ispitivala o procedurama prilikom uhićenja i pretresa, kao i aktima koje su sačinili, te o tome zbog čega nisu inzistirali na pretresu Debevca, iako je pokušao sakriti telefon. On je kazao da se ne može sjetiti je li Vidović rekao da je Debevec pokušao sakriti telefon kod svog vozača.

Braniteljica Senka Nožica predočila je zapisnik iz istrage u kojem je svjedok govorio da je otišao u prostoriju iza ogledala i što je vidio, pitajući ga zbog čega sada kaže da ih je troje bilo tamo. Pekić je rekao da je on prvi pošao, a za njim su došla dvojica kolega.

Svjedok se nije složio s tvrdnjom da su različito postupali prema Vidović, koju su pretresli, dok Debevca nisu.

“Gospođa Vidović se ophodila prema nama s poštovanjem, a mi smo je zatekli u izvršenju kaznenog djela“, rekao je Pekić.

Nožica je konstatirala da je Vidović prvobitno bila osumnjičena za pomoć počinitelju, za što ne može biti odgovorna, a da je poslije djelo prekvalificirano u “sprečavanje dokazivanja”. Kazala je da Obrana vidi zavjeru u ovom slučaju.

Miljan Mičić kazao je da obavlja poslove kontrole na ulazu u SIPA-u i da je Vidović, kada je došla nakon uhićenja Debevca, ostavila svoj telefon. Ispričao je da se poslije vratila u pratnji inspektora SIPA-e i da su vidjeli da u torbi ima drugi telefon.

On je kazao da je Vidović rekla da je i taj drugi njen telefon, ali ga nije znala otključati. Dodao je da su inspektori SIPA-e potom fotografirali snimke sa skenera prilikom prvog i drugog pregleda torbe optužene.

Termin nastavka suđenja biće naknadno određen.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar