TKO JE HRVATSKI NOGOMETNI HEROJ: Sa šest mjeseci izbjegao iz BiH u Hrvatsku, odgojila ga je majka poslije tragične pogibije oca

TKO JE HRVATSKI NOGOMETNI HEROJ: Sa šest mjeseci izbjegao iz BiH u Hrvatsku, odgojila ga je majka poslije tragične pogibije oca

Ante nije tipični nogometaš, on je osim lopte odabrao i knjigu. Kako su sestre završile Ekonomski fakultet, priznao je da su i njega “natjerale” na to. Tako je i on u Zagrebu upisao ekonomiju, u kojoj se dobro snašao. Dok je igrao, između putovanja i utakmica učio je i polagao ispite.

Ante Budimir jučer je golom odveo Hrvatsku na Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Njemačkoj. Pa tko je napadač Osasune? Hrvatska reprezentacija pognutih je glava u svlačionici razgovarala o listopadskom kvalifikacijskom ciklusu i porazima od Turske i Walesa u borbi za Euro 2024. Golova ni za lijek, a igrači izvan stroja. Izbornik Zlatko Dalić ionako je imao problema u napadu, a sada više nego ikad prije. Bruno Petković se ozlijedio, Marko Livaja oprostio od reprezentacije, Andrej Kramarić i Ivan Perišić još vidaju svoje rane, a pokušaji s Dionom Drenom Beljom, Petrom Musom i Matijom Friganom nisu urodili plodom.

Sv. Ante spašava

Dalić nije morao puno misliti, sam mu se ponovno nametnuo Ante Budimir (32). Čovjek je to kojeg u reprezentaciji nije bilo od SP-a u Kataru i osvojene bronce, a na popisu je sada opet završio.

Kako i ne bi kada hrvatski napadač briljira u španjolskom nogometnom prvenstvu. Ove je sezone u 14 nastupa u svim natjecanjima za Osasunu zabio sedam pogodaka i upisao jednu asistenciju.

Nedavno je konačno riješio i status u klubu

Ove sezone igra toliko dobro su mu u Osasuni, unatoč zrelim nogometnim godinama, odlučili dati novi četverogodišnji ugovor. Hrvatski 32-godišnji nogometni reprezentativac produžio je vjernost sa španjolskim prvoligašem do 30. lipnja 2027. godine. U ugovoru su se i osigurali jer znaju o kakvom je igraču riječ. Naime, stavljen je stavak da Budimir može otići prije isteka ugovora, ali jedino ako klub u koji ode uplati Osasuni 20 milijuna eura, koliko iznosi odštetna klauzula.

Osasunin sportski direktor Braulio Vazquez rekao je da su u klubu jako zadovoljni što je Budi produžio suradnju.

“Ovo je zasluženo produženje ugovora. On će vjerojatno za 10 ili 15 godina biti u videu povijesnih igrača kluba. Katkad se igrače više cijeni onda kada nisu tu. On je nevjerojatni profesionalac, jedan je od igrača koje želiš imati u momčadi jer bez obzira na to kako mu išlo, odlično trenira i radi”, izjavio je Vazquez.

Inače, kada je došao iz Mallorce, još tamo 2021. godine, i kada je Osasuna odlučila otkupiti njegov ugovor, centarfor vatrenih postao je najskuplji igrač kluba iz Pamplone. Osasuna je Budimira tada platila osam milijuna eura, odnosno iskoristila je klauzulu u njegovu ugovoru jer za sve ostale klubove Budimir je vrijedio 15 milijuna eura. Klub je do tada najviše platio Rubena Garciju, Dadyja i Masousa Shojaeaija, koji su stajali po tri do tri pol milijuna eura.

Zanimljivo, kada je već sportski direktor spomenuo da će biti u povijesti ovoga kluba, on to zapravo već i jest jer drugi je stranac po broju zabijenih golova (36) za Osasunu u prvoj ligi, tijekom njene 103 godine duge povijesti. Više je zabio samo nekadašnji poljski igrač Jan Urban (45 golova). Taj bi broj Ante mogao preteći s obzirom na to da ugovor ima do 2027. godine…

No, jedna je stvar u cijeloj priči sigurna – taj čovjek sve je golove, rekorde i ulaske u povijest zaslužio. Njegova priča jedna je od onih koje slamaju srca, ali podižu moral i snagu.

Naime, Ante je rođen 1991. godine u malom mjestu Ozirica blizu Zenice, u Bosni i Hercegovini. Ratna zbivanja u tadašnje vrijeme promijenila su njegov život. Kada je imao samo šest mjeseci, njegova je obitelj pobjegla u Hrvatsku, u kojoj je Ante i odrastao. Budimiri su došli u Turopolje, u Veliku Goricu, koja im je postala novi dom. Da stvari budu još teže, Antin otac tragično je stradao u prometnoj nesreći pa je majka Janja morala odgajati vatrenog i dvije sestre blizanke Irenu i Renatu sama.

Sestre su godinu dana starije od njega i uvelike su utjecale na njegov život.

Naime, Ante nije tipični nogometaš, on je osim lopte odabrao i knjigu. Kako su sestre završile Ekonomski fakultet, priznao je da su i njega “natjerale” na to. Tako je i on u Zagrebu upisao ekonomiju, u kojoj se dobro snašao. Dok je igrao, između putovanja i utakmica učio je i polagao ispite.

Učio na putovanjima

“Morao sam koristiti vrijeme na putovanjima, u avionu, u hotelu. Uzmeš knjigu i listaš… Cimer mi je bio Srbin Nikola Stojiljković, a kako me trebao netko ispitati, zamolio sam njega. Rekao sam mu: “Uzmi ovo, budi ozbiljan i ispituj me.” I stvarno je čovjek uzeo knjigu, cijeli se uživio u ulogu profesora, a ja sam odgovarao. Nema druge jer nikoga na fakultetu nije briga što sam nogometaš, tamo sam samo običan student. I tako je i najbolje”, rekao je u jednom intervjuu za Germanijak.

Karijeru nakon nogometa tako si je osigurao, no taj život pričekat će završetak ovoga, trenutačno blistavog.

“Nogomet je uvijek bio moja prva ljubav, iako sam imao kratki izlet u rukomet. Kad je Hrvatska osvojila zlato na SP-u u Portugalu 2003. godine, trenirao sam rukomet tjedan dana, ali kad me trener htio registrirati, odlučio sam da je nogomet prva ljubav”, rekao je u jednom intervjuu.

Ante je karijeru započeo kao sedmogodišnjak, u velikogoričkom Radniku

“S prozora stana gledao sam na stadion i mama me jedan dan odvela na trening”, rekao je.

No, navodno ga tada nisu vidjeli kao talentiranog igrača, eksplodirao je malo kasnije. Uveo je kadete Radnika u prvu ligu pa dobio i priliku u prvoj momčadi. Bilo je to pred kraj posljednje sezone u povijesti kluba pod tim imenom. Nakon toga rodila se Gorica, došao je predsjednik Nenad Črnko i dao mu novu priliku. Ostao je u tom klubu do 2011., kada je prešao u Inter iz Zaprešića. Bio je to prvi transfer u povijesti HNK Gorice, Zaprešićani su ga navodno platili 20.000 eura.

karijeri je još igrao za Lokomotivu, St. Pauli, Crotone, Sampdoriju, Mallorcu i sada Osasunu.

Sam je jednom spomenuo da mu je želja da svoju nogometnu, igračku priču završi upravo u Gorici u kojoj je ponikao. No, to neće biti uskoro jer iako su mu 32 godine, u sjajnoj je formi i tek mora pomoći Hrvatskoj, ali i svom klubu.

“Ovo je najbolji Budimir. Ne govorim o golovima, nego o rješenjima koja nam daje, o dubini u igri i spremi”, tako ga je nedavno opisao njegov trener.

I imao je pravo – ovo jest najbolji Budimir, Budimir koji je u životu imao mnogo uzora, a sada je on sam uzor nekim novim klincima…

Samozatajan život

“Imam velik popis igrača u koje sam se ugledao, počet ću s njima, iz Hrvatske na primjer Mario Mandžukić. Sviđaju mi se i Zlatan Ibrahimović, Diego Molito, Didier Drogba, Edin Džeko… Imam otprilike 10 igrača za koje mislim da je stvarno korisno vidjeti i gledati što rade. Što se mene tiče, stvarno volim biti u blizini i volim vidjeti gdje lopta može doći. Želim tempirati svaku loptu i pokušavam koristiti glavu i obje noge. Pokušavam biti što vještiji”, rekao je jednom u podcastu Play Red.

Sve to što radi dovelo ga je i do reprezentacije

Od 2015. bio je u mlađim uzrastima Hrvatske, a 2020. godine izbornik Zlatko Dalić prvi ga je put uvrstio na popis igrača za utakmice u Ligi nacija protiv Portugala i Francuske. U listopadu te godine debitirao je za seniorsku reprezentaciju u prijateljskom ogledu protiv Švicarske, dok je prvi pogodak za vatrene postigao 11. studenoga 2020. godine u prijateljskom ogledu protiv Turske.

Kada je pak njegov privatni život u pitanju, vrlo je samozatajan, baš kao i njegova supruga Monika, koju je upoznao u Velikoj Gorici, a inače je iz Vukovara. Zajedno imaju dva sina i žive život različit od onog kakav je Ante imao kao dijete.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar