U Banja Luci pjevali Schmidtu: ‘Ubit će te lole vrljikama’

U Banja Luci pjevali Schmidtu: ‘Ubit će te lole vrljikama’

Građani Banja Luke i drugih dijelova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska okupili su se danas na Trgu Krajine gdje je održan narodni skup “Sloboda” koji je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Na Trg Krajine bio je i član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i entitetski premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a te predstavnici RS-a u parlamentu Bosne i Hercegovine.

Učesnici ovog skupa, između ostalog, pjevali su i skandaloznu pjesmu o Christianu Schmidtu

“Iz Milića krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama”.

Protestni skup organizirala je Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) s ciljem da se pošalje poruka javnosti o protivljenju nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Posebno im je zasmetala posljednja odluka Schmidta kad je iskoristio bonske ovlasti suspendirajući Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Podršku skupu dali su predstavnici vlasti u RS-u, okupljeni oko SNSD-a, dok je opozicija ocijenila da iza organizacije protesta stoji upravo SNSD te da je Boračka organizacija zloupotrijebljena

Predstavnici BORS-a obratili su se okupljenima pozivajući ih da ne zaborave one koji su se borili i živote izgubili u proteklom ratu pri Vojsci RS-a koja je u brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda presuđena kao vojska koja je činila najteže ratne zločine.

Građani su pozvani da odbace sve prijetnje, nametnuta rješenja i spriječe “otimanje imovine RS” te odlučno odbace sve ono što nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Na slikama iz Banja Luke mogli su se vidjeti brojni učesnici skupa “Sloboda” obučeni u uniforme Vojske Republike Srpske, koji su nosili kape s kokardama te naoružani zastavama i transparentima

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je formirao Štab akcije, koji je zadužen za praćenje događaja i savjetovali su građanima da poštuju naredbe policajaca i da ne nose oružje, pirotehnička sredstva i druge predmete pogodne za nanošenje povreda.

Član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je prisustvovao skupu “Sloboda” u Banjaluci u organizaciji BORS-a. Kako je kazao u izjavi za medije, ponosan je na skup jer “nije izrečena nijedna uvredljiva riječ”.

“Došlo je ljudi iz cijele RS, nisu štedjeli vrijeme. Pandemija nas je odaljila od okupljanja. Ovome niko ne može da prigovori ništa, činjenica da je BORS organizovala ovako veličanstven skup i ja sam to podržao zajedno sa svojim saradnicima. O imovini je već odlučeno, nema se šta o njoj odlučivati, u Dejtonu a prije toga u New Yorku i Ženevi kada je rečeno da teritorija RS čini 49 posto BiH i sve ono što pripada BiH je izričito dato Ustavom”, kazao je Dodik i dodao:

“Sada se raznim blefiranjem međunarodnog faktora u kontinuitetu, od Paddyja Ashdowna do danas pokušavaju vraćati to pitanje do danas. O tome nema dijaloga, ovo je jasna poruka naroda, imovina pripada RS i tako će ostati. Nikakve strane intervencije, lažni predstavnici, sudije koje sude mimo prava, oni su inkvizicija za RS i motivisani jednom željom, a to je da naštete RS. BiH nije ta koja je vlasnik imovine, o tome se jedino može razgovarati između entiteta“, kazao je Dodik.

Za kraj obraćanja je dodao da je ponosan na ljude koji su organizirali skup

“Mislim da je ovo veličanstveno. Zaista sam ponosan na ljude koji su organizirali, bez ijedne riječi mržnje, bez ijedne provokacije. Želim svima sretan povratak kući, mnogi su došli iz raznih krajeva, ponosan sam na istinske patriote”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar