U Brusselexu optimistično, a po povratku – sve po starom

U Brusselexu optimistično, a po povratku – sve po starom

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ponovo bez reformskih zakona. Iako su prije samo dva dana u Brusselexu dobili još jednom jasnu poruku da je za otvaranje pregovora s Europskom unijom neophodno usvojiti set europskih zakona, u vladajućoj koaliciji bez promjena. Dogovora nema. Ipak, mali napredak u drugim sferama. Vijeće ministara pokrenulo je proceduru za imenovanje članova državne Komisije za koncesije.

Formirana je Komisija za provedbu konkursne procedure

Optimistično u Brusselexu, a po povratku na pozicije, sve po starom. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, čini se, daleko od reformskih zakona. Na dnevnom redu nijedan. Frontex, za ovu sjednicu nije planiran, ali komentar nije izostao. Nacrt sporazuma o Frontexu na prethodnoj telefonskoj sjednici nije usvojen. Ministri iz RS-a optužuju kolege iz reda bošnjačkog naroda. Problem u nadležnosti. Pokušaj prenošenja s državnog na entitetski nivo.

“Ne možemo isključiti MUP RS-a i kantonalne MUP-ove iz saradnje s Graničnom policijom i s pripadnicima Frontexa. Ovdje neko, očigledno, hoće da zamijeni teze i hoće da napravi problem gdje ga nema. Niko ovdje ne oduzima nadležnost Graničnoj policiji”, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (DNS).

Odgovor prozvanih ministru Nešiću je izostao. Sjednica je održana u krnjem sastavu. Ministri iz reda Trojke nisu prisustvovali zbog drugih obaveza, pa je tako izostao odgovor i na naše upite. Frontex, čini se, ostaje na čekanju konsenzusa. I to na dugoj listi obaveza koje vladajuća koalicija već mjesecima pokušava usaglasiti. Iako se u Briselu činilo da bi proces dogovaranja reformskih zakona unutar koalicije mogao biti lakši i bez uslovljavanja, sjednica je to demantirala.

“To je pitanje na kojem ćemo sigurno intenzivno raditi i ne odustajemo. Na kraju krajeva, obavezuje nas NSRS. Danas sam isto tako reagovao na program rada Ministarstva pravde u kome nije bilo naznačeno da je u planu za 2024. donošenje Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Naš stav je tu potpuno jasan, to mora da bude dio programa rada”, poručio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (SNSD)

“On ulazi u 14 prioriteta. Naš stav je da rješavamo 14 prioriteta. Vjerujte da je danas glavni remetilački faktor i neko ko ugrožava bezbjednost Bosne i Hercegovine jeste ovakav saziv Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, dodao je Nešić.

Epilog Zakona o sudovima i Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine još se ne nazire. S druge strane, Zakon o sprječavanju pranja novca, ima bolje šanse. Tekst zakona je gotovo usaglašen, ostali su detalji. Još do kraja godine bi mogao biti razmatran u Vijeću ministara. Barem sudeći prema najavama ministra sigurnosti.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar