U padu helikoptera kod Kijeva 16 mrtvih, poginuo ukrajinski ministar unutarnjih poslova

U padu helikoptera kod Kijeva 16 mrtvih, poginuo ukrajinski ministar unutarnjih poslova

Ključni događaji:

– U padu helikoptera poginuo ukrajinski ministar vanjskih poslova

– ISW: Putin će u srijedu vjerojatno proglasiti novi val mobilizacije

– U regiji Kijev srušio se helikopter blizu vrtića

– Nizozemska najavila da Kijevu šalje PZO sustav Patriot

– U centru Moskve cvijeće za poginule u Dnjipru, četvero privedenih

U padu helikoptera poginuo ukrajinski ministar

Kako javlja AFP, u padu helikoptera poginuo je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski. S njim su navodno bili i njegov zamjenik te državni tajnik. Prema prvim informacijama, poginulo je najmanje 16 ljudi, a još 22 ih je ranjeno.

Navodno je poginulo dvoje djece. Uzrok pada helikoptera zasad nije poznat.

Prema navodima ukrajinske policije, devetero poginulih bilo je u letjelici u trenutku nesreće, a u bolnici je među 22 ozlijeđenih, završilo desetero djece.

U regiji Kijev srušio se helikopter blizu vrtića, izbio je veliki požar

U blizini vrtića u gradu Brovary, u regiji Kijev, srušio se helikopter. O tome je na Telegramu izvijestio guverner Kijeva Oleksij Kuleba.

– Helikopter je pao u blizini vrtića i stambene zgrade. U vrijeme tragedije, djeca i djelatnici vrtića bili su u vrtiću. U ovom trenutku svi su evakuirani, a na terenu su policija, vatrogasci i hitna pomoć, napisao je.

Sudeći prema snimkama na Twitteru, pad helikoptera uzrokovao je požar na širem području.

Navodno ima pet ozlijeđenih, ali zasad nema službene potvrde o broju stradalih.

NATO-ovi zrakoplovi AWACS stigli u Rumunjsku za praćenje ruskih aktivnosti

Dva od tri izviđačka zrakoplova privremeno raspoređena za Rumunjsku, stigli u u zračnu luku u blizini Bukurešta, odakle će letjeti u sklopu misije praćenja ruske vojne aktivnosti u blizini granica NATO saveza, javlja AP.

Zrakoplovi sustava za upozoravanje i kontrolu iz zraka sletjeli su u zračnu luku Otopeni u utorak poslijepodne, a još jedan se očekuje uskoro. Bit će smješteni u rumunjskoj bazi nekoliko tjedana.

Zrakoplovi AWACS, koje NATO naziva “očima na nebu”, pripadaju floti od 14 zrakoplova, čija je uobičajena baza u zapadnoj Njemačkoj. Imaju velike radarske kupole postavljene na trup i mogu otkriti zrakoplove udaljene stotinama kilometara.

ISW: Putin će vjerojatno proglasiti novi val mobilizacije

Američki think tank Institut za proučavanje rata javlja da bi ruski čelnik Vladimir Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u idućim danima, vjerojatno već 18. siječnja. Podsjećaju da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer objavio da će Putin održati govor u Sankt Peterburgu u prigodi obilježavanja 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Putin rado koristi simbolične datume za obraćanje ruskom narodu, a neki ruski proratni vojni blogeri primijetili su da će on iskoristiti ovu priliku ili proglasiti mobilizaciju ili rat s Ukrajinom.

Izvor: Jutarnji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing