Ukidanje obvezne godišnje revizije rješenja za dječji dodatak

Ukidanje obvezne godišnje revizije rješenja za dječji dodatak

Dom naroda Parlamenta FBiH za danas je najavio nastavak sjednica. Nastavak 8. redovite sjednice donosi priliku za donošenje Zakona o djelatnosti psihologa, nakon što je prethodno prekinuta, nakon pretresa ovog zakona.

“Očekujemo da će izaslanici prepoznati značaj ovog zakona i usvojiti ga na dobrobit građana”, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Na 10. redovitoj sjednici izaslanici će raspravljati i glasovati o tri ključna zakona iz oblasti rada i socijalne zaštite koji predstavljaju značajan reformski korak u poboljšanju kvalitete života građana.

“Izaslanici će razmatrati izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, koji donosi olakšice korisnicima dječjeg dodatka ukidanjem obvezne godišnje revizije rješenja za federalni dječji dodatak. Zakon predviđa uvođenje djece s malignim oboljenjima u pravo bez cenzusa te izuzimanje primanja po osnovi osobnih invalidnina iz obiteljskog cenzusa, što će značajno olakšati život obiteljima u potrebi”, navode iz Ministarstva.

Zakon o socijalnim uslugama prvi put u FBiH uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga, osiguravajući jednostavan, transparentan i pristupačan pristup socijalnim uslugama za sve građane. Poseban naglasak stavlja se na djecu i odrasle u stanju potrebe, definirajući prava i obveze korisnika i pružatelja usluga, čime se unaprjeđuje cijeli sustav socijalne zaštite.

Reforma tržišta rada bit će omogućena Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Ključne promjene uključuju odvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražitelja posla i vraćanje uloge posrednika službama za zapošljavanje. Izmještanjem administriranja zdravstvenog osiguranja iz službi za zapošljavanje omogućava se učinkovitije posredovanje u zapošljavanju.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar