Ukrajinski dužnosnici: Rusi preuzeli kontrolu nad nuklearnom elektranom

Ukrajinski dužnosnici: Rusi preuzeli kontrolu nad nuklearnom elektranom

Deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu – više od milijun ljudi pobjeglo je izvan granica, stotine vojnika i civila je poginulo, a mnogi gradovi trpe žestoka ruska bombardiranja. Požar je buknuo u nuklearnoj elektrani Zaporožja, najvećoj u Europi, u središtu Ukrajine, nakon ruskog granatiranja.

Ta elektrana, izgrađena 1985. u doba Sovjetskog Saveza, ima šest reaktora i osigurava velik dio električne energije u zemlji.

Ključni događaji

Rusi granatirali nuklearnu elektranu, izbio požar

Ujedinjeni narodi očekuju da će ruska invazija na Ukrajinu izazvati egzodus deset milijuna ljudi

Ukrajina i Rusija u Bjelorusiji su održali drugi krug pregovora, dogovorena je uspostava humanitarnih koridora, no ne i prekid vatre

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ruska vojna operacija u Ukrajini ide po planu

Rusija je izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini, da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo

8:18 – Britansko Ministarstvo obrane objavilo je u petak ujutro najnovije obavještajne informacije vezane uz situaciju u Ukrajini. Na samom početku napominju kako je došlo do požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon ruskog granatiranja, ali da razina radijacije su u uobičajne. – Mariupolj je pod ukrajinskom kontrolom, ali je najvjerojatnije okružen s ruskim snagama. Civilna infrastruktura grada je izložena intenzivnom ruskom granatiranju – navodi britansko Ministarstvo.

8:07 –  Američki senator Lindsey Graham pozvao je u četvrtak “nekoga u Rusiji” da ubije predsjednika Vladimira Putina čime bi učinio, kako je rekao, “golemu uslugu” Rusiji i ostatku svijeta. Netko u Rusiji trebao bi to učiniti “i otarasiti se tog tipa”, rekao je senator u televizijskoj emisiji. Potom je objavio seriju tvitova gdje je naglasio da su “jedini koji to mogu učiniti, Rusi”. “Postoji li Brut u Rusiji?”, upitao je Graham, referirajući se na riječi Julija Cezara. Također je upitao postoji li unutar ruske vojske “pukovnik Stauffenberg, ali efikasniji”, ovaj puta govoreći o njemačkom časniku Clausu von Stauffenbergu, organizatoru neuspjelog atentata na Adolfa Hitlera 1944. “Napravili bi golemu uslugu svojoj zemlji i ostatku svijeta”, dodao je.

7:57 – Ukrajinski parlament objavio je na svojim stranicama da kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje ima ruska vojska. Oni se također pozivaju na dužnosnike na terenu.

7:51 – Portal Nexta tvrdi da je ruska vojska preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje. Pozivaju se na izjave područne vojne uprave. Napominjemo, u ovom trenutku nema službene potvrde te činjenice

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing