• Ukrajinski ministar upozorio pregovarače: “Nemojte ništa jesti ni piti dok ste s Rusima!”
  • Ukrajinski ministar upozorio pregovarače: “Nemojte ništa jesti ni piti dok ste s Rusima!”
  • Ukrajinski ministar upozorio pregovarače: “Nemojte ništa jesti ni piti dok ste s Rusima!”
  • Ukrajinski ministar upozorio pregovarače: “Nemojte ništa jesti ni piti dok ste s Rusima!”

Ukrajinski ministar upozorio pregovarače: “Nemojte ništa jesti ni piti dok ste s Rusima!”

Danas je 34. dan ruske invazije na Ukrajinu. Sirene za zračni napad oglasile su se širom Ukrajine u utorak prije zore dok se ukrajinski i ruski pregovarači pripremaju sastati u Turskoj radi pregovora licem u lice, a Kijev traži prekid vatre bez kompromisa oko teritorija i suvereniteta.

Više od mjesec dana od početka rata, najvećeg napada na europsku državu od Drugog svjetskog rata, više od 3,8 milijuna ljudi pobjeglo je u inozemstvo, tisuće su ubijene i ozlijeđene, a rusko gospodarstvo pogođeno je sankcijama.

U opkoljenom južnom lučkom gradu Mariupolju ubijeno je gotovo 5000 ljudi, uključujući oko 210 djece, prema podacima gradonačelnika. Zarobljeno je oko 160.000 ljudi.

Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je na pregovore u Istanbul, a vode ga ministar obrane Oleksij Reznikov i Mihajlo Podoljak, predstojnik ureda predsjednika. Sastanak bi trebao početi u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ključni događaji

Plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni su na istoku Ukrajine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ne jedu i ne piju kada pregovaraju s Rusima

Do sada je tijekom ruske invazije ubijeno 144 djece, a više od 220 je ozlijeđeno

Rusko i ukrajinsko izaslanstvo stiglo je u Istanbul na prve razgovore nakon nekoliko tjedana Rusija traži da Ukrajina odustane od bilo kakve namjere pridruživanja NATO-u, pitanje za koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je spreman na kompromis.

Ruski milijarder Roman Abramovič otrovan je tijekom mirovnih pregovora u Kijevu, a osim njega, simptome trovanja imala su i dva ukrajinska pregovarača. Prije nego su im se pojavili simptomi, konzumirali su vodu i čokoladu.

Tijek događaja

8:14 –  Plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni su na istoku Ukrajine, objavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane koje ocjenjuje da bi oko 1000 boraca te paravojne skupine moglo biti raspoređeno u zemlji. Više pročitajte OVDJE.

7:55 – Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su sankcije trgovini i oligarsima slične “totalnom ratu” protiv Rusije, te da je zapad gurnuo Kremlj “u kut” proširenjem NATO-a. Dmitrij Peskov je u intervjuu na američkoj televiziji PBS rekao da su kaznene sankcije uvedene protiv Rusije bile “prilično neprijateljske” i da se zemlja osjećala kao da je u ratu sa SAD-om i njihovim zapadnim saveznicima. “Nažalost, ti uvjeti su prilično neprijateljski. A oni su za nas neprijatelji. Ušli smo u fazu, fazu totalnog rata. Zapadnoeuropske zemlje, Sjedinjene Države, Kanada, Australija, one zapravo  vode rat protiv nas u trgovini, u gospodarstvu, u otimanju naše imovine, u otimanju naše sredstava, u blokiranju naših financijskih odnosa. I moramo se prilagoditi novoj stvarnosti. Morate razumjeti Rusiju”, kazao je Peskov.

Peskov je dodao da “nitko ne razmišlja o korištenju” ili “čak ni o ideji korištenja nuklearnog oružja”

Reporter Ryan Chilcote zamolio je Peskova da razjasni zbrku oko stava Rusije o mogućem nuklearnom napadu. “Pa, prije svega, ne sumnjamo da će svi ciljevi naše specijalne vojne operacije u Ukrajini biti dovršeni. U to ne sumnjamo. No, bilo kakav ishod operacije, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja. Imamo koncept sigurnosti koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za postojanje države, možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje da otklonimo prijetnju ili postojanje naše zemlje”, objasnio je Peskov, javlja Guardian.

7:51 – Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće o situaciji koja se razvija u Ukrajini, tvrdeći da ukrajinske snage nastavljaju provoditi lokalizirane protunapade izvan Kijeva.  Ukrajinske snage nastavile su provoditi lokalizirane protunapade na sjeverozapadu Kijeva, uključujući Irpen, Bucha i Hostomel, a Rusi su odbačeni s brojnih pozicija.

Međutim, još uvijek postoji značajna prijetnja ruskih snaga

Rusi su, kako se navodi u izvješću, nastavili svoju ofenzivu na Mariupolj uz kontinuirano teško granatiranje grada, no središte grada i dalje je pod kontrolom Ukrajine.

7:47 – Do sada je tijekom ruske invazije ubijeno 144 djece, a više od 220 je ozlijeđeno, priopćilo je ukrajinsko glavno tužiteljstvo dodajući da su brojke vjerojatno puno veće jer smrtni slučajevi u Mariupolju još nisu potvrđeni. Bombardiranjem i granatiranjem oštećene su i 773 obrazovne ustanove, od kojih je 75 potpuno uništeno, navodi ured.

7:34 – Ruske oružane snage u ponedjeljak su izvele raketni napad na grad Lyubotyn na sjeveroistoku Harkivske regije, sravnivši nekoliko kuća sa zemljom, kažu ukrajinski dužnosnici. Regionalno tužiteljstvo u Harkivu navodi u priopćenju Telegrama da je u napadu ozlijeđeno sedam osoba, iz ruševina je izvučeno tijelo jedne osobe, piše BBC.

Izvor: Vecernji.hr, Maša Ilotić Šuvalić, HINA

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar