UMIROVLJENICI U FEDERACIJI BiH: Subvencija za struju je obmana, ne odustajemo od povećanja mirovina

UMIROVLJENICI U FEDERACIJI BiH: Subvencija za struju je obmana, ne odustajemo od povećanja mirovina

Sredinom kolovoza predstavnici umirovljenika u Federaciji BiH će Vladi Federacije BiH i Parlamentu FBiH predani rezultate peticije u kojoj umirovljenici traže povećanje mirovina za 3,5 posto, izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kao i isplatu jednokratne pomoći.

Materijalno stanje umirovljenika dodatno je otežalo poskupljenje električne energije za 10 posto, a više od toga ih je naljutilo Vladino podmetanje odluke o subvenciji računa za struju, piše Faktor.

“Ta subvencija je obmana! Još nisam upoznao umirovljenika koji je imao subvenciju na električnu energiju. Volio bih ih upozati. Kao, subvencija je za umirovljenike s najnižim mirovinama!? Pa takvih je 220.000 a koliko će ih dobiti subvenciju, desetak? Tko može potrošiti ono malo struje, koliko su propisali kilovata, da bi dobili mizernu subvenciju?” ogorčen je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza umirovljenika Zeničko-dobojske županije a koji je član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Naglašava da umirovljenicima ne trebaju subvencije već povećanje mirovina

“Tražimo povećanje za još 3,5 posto. Ukoliko Vlada FBiH ne ispuni naše zahtjeve uslijedit će masovni prosvjedi u FBiH s težištem u Sarajevu, barem ću se ja za to zalagati. U ZDŽ je do sada 20.000 umirovljenika potpisalo peticiju a onaj tko je to učinio on je spreman i ići na prosvjede. Mislili smo ranije završiti s potpisivanjem peticije ali su nas vrućine omele u tome. Ne želimo članove izlagati riziku. Za nas je toplota veći rizik od hladnoće”, govori Trakić.

Objašnjava kako će se peticija predati 15. kolovoza u Savez udruženja umirovljenika FBIH u Sarajevu.

“Iz Saveza se ide s peticijom u Vladu FBiH i Parlament FBiH i tražimo da s nama budu članovi županijskih upravnih i nadzornih odbora saveza umirovljenika. To bi bio svojevrstan prosvjed upozorenja. Iako u peticiji stoji da se traži isplata jednokratne pomoći ja sam protiv. Nama treba povećanje mirovina, sve ostalo je kupovina socijalnog mira.

Da se vratimo na subvencije za struju, novac koji planiraju za to, bolje da su nam povećali mirovine. Ili, Vlada FBiH ima mogućnost za to, zašto ne poveća samo najniže mirovine. Vidimo da pojedini iz Saveza koji primaju novac da predstavljaju umirovljenike, šute. To je ružno jer njih kao i mene plaćaju umirovljenici s najnižim mirovinama. Neka se zna da 90 posto našeg članstva čine oni s najnižim mirovinama. Ja radim za 300 KM, a onaj koji dobivaju duplo više šute umjesto da se bore za prava umirovljenika”, govori Trakić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar