UN: “Više od polovine stanovništva Gaze je u katastrofalnim uvjetima”

UN: “Više od polovine stanovništva Gaze je u katastrofalnim uvjetima”

Ujedinjeni narodi upozorili su danas da rat Izraela i Hamasa gura Pojas Gaze u glad pred očekivano današnje glasanje Vijeća sigurnosti o rezoluciji u kojoj se poziva da se poveća pomoć palestinskoj teritoriji, ali ne i na prekid vatre.

Osim toga, u tijeku su diplomatska nastojanja da se uspostavi nova pauza u, do sada, najgorem ratu u Gazi izazvanom napadima Hamasa bez presedana na Izrael u oktobru.

Uvjeti na palestinskoj teritoriji se pogoršavaju, a Vijeće sigurnosti UN i dalje pregovara o rezoluciji koja bi povećala isporuku pomoći. Čitavo stanovništvo Gaze suočeno je sa “neminovnim rizikom od gladi”, upozorile su UN i navele da je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika suočeno sa “katastrofalnim uvjetima”.

“Sedmicama upozoravamo da će takvim lišavanjem i razaranjem svaki dan koji prođe donijeti više gladi, bolesti i očajanja narodu Gaze”, objavio je na platformi X podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Griffiths.

Najnoviji nacrt rezolucije VS UN, u koji je uvid imala agencija France-Presse poziva na “hitne korake da se odmah dopusti siguran i neometan humanitarni pristup i također stvore uvjeti za održiv prekid neprijateljstava”.

U dokumentu se ne poziva na hitno okončanje sukoba. Uz podršku SAD, svog saveznika, Izrael se protivi terminu prekida vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da prekida vatre neće biti do eliminacije Hamasa.

Američka ambasadorka u UN Linda Thomas Greenfield je rekla novinarima da će Washington podržati rezoluciju ako se bude glasalo o nacrtu u tom obliku.

Izvor: federalna.ba/BETA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar