• Unatoč zlim radovanjima Vrhovni sud odbio žalbu Elektroprivrede HZ HB
  • Unatoč zlim radovanjima Vrhovni sud odbio žalbu Elektroprivrede HZ HB
  • Unatoč zlim radovanjima Vrhovni sud odbio žalbu Elektroprivrede HZ HB
  • Unatoč zlim radovanjima Vrhovni sud odbio žalbu Elektroprivrede HZ HB

Unatoč zlim radovanjima Vrhovni sud odbio žalbu Elektroprivrede HZ HB

Drugostupanjska presuda Županijskog/Kantonalnog suda u Mostaru od 17.06.2015. , kojom se općini Prozor – Rama dosuđuje značajan iznos sredstava na ime pogrešnog obračuna i isplata naknada od „Elektroprivrede HZ HB Mostar, i kroz postupak revizije koji se vodio pred Vrhovnim sudom FBiH, dokazano je ispravna. Sredstva koja su po toj drugostupanjskoj presudi isplaćena općini Prozor – Rama, isplaćena su na zakonit način.

„Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, … odlučujući o reviziji tuženog (JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.o.o.  Mostar) protiv presude Kantonalnog suda u Mostaru…, u sjednici vijeća održanoj 14.03.2017. godine donio je :

PRESUDU

Revizija se odbija…

Sažetak je ovo prvog dijela Presude Vrhovnog suda koju je pokrenulo JP Elektroprivreda HZ HB u pokušaju da ospori i poništi ranije izrečenu presudu Županijskog suda Mostar kojom je općini Prozor – Rama dosuđeno oko 6 i pol milijuna KM glavnice i oko 3 milijuna KM kamata, sve zbog ranije pogrešno utvrđivanih i isplaćivanih naknada po  Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidro akumulacionih objekata.

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević o ovoj presudi je kazao: „Presudom Vrhovnog suda stavlja se točka na sve dileme koje su se pojavljivale oko ispravnosti postupka koji je pokrenula općina Prozor – Rama prilikom tužbi za nezakonito obračunavanu i isplaćivanu naknadu poznatiju kao obeštećenje. Ipak, žalosti me činjenica da su u našoj općini već bile počele glasine kako će općina Prozor-Rama vraćati sredstva EP HZ HB. Čak su te priče dolazile i od pojedinih vijećnika oporbe. Zar nekome može biti važnija Elektroprivreda  koja je potopila i oštetila Ramu nego vlastita Općina, tako reći vlastiti Dom.?“

Ovim se dokazuje da je načelnik Ivančević bio potpuno u pravu kada je 2013. godine pokrenuo sudske postupke kako bi naplatio ono što općini Prozor – Rama pripada po zakonu.

Ovim se dokazuje i da JP Elektroprivreda HZ HB Mostar (isto kao i Elektroprivreda BiH Sarajevo) obračunava i isplaćuje ovoj općini manje od onoga što je zakonom propisano.

Posebno se ovim „začipaju usta“ onima koji su, živeći i radeći u Prozoru – Rami, čak djelujući kao vijećnici u Općinskom vijeću ili zastupnici na višim razinama, razmišljali protiv Rame, pokušavali dokazati da načelnik Ivančević griješi, da su ranije presude bile nedokazane pa da će Vrhovni sud nešto drugačije presuditi.

Za suprotstaviti se elektroprivrednim gigantima, oduvijek umreženima sa velikim političkim strankama, trebalo je ponajprije hrabrosti i odlučnosti načelnika Ivančevića. Trebalo je imati i stručnog znanja općinskih Službi, kao i velike pravničke vještine općinske javne pravobraniteljice Kate Mijatović.

Ovom presudom Vrhovnog suda sve to je dokazano kao vrijednost koju posjeduje ova Općina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar